Događanja

Ove filmove trebate pogledati barem jednom u životu!

Ako već birate filmove koje ćete gledati, predlažemo vam 10 klasika koje morate pogledati barem jednom u životu.

Ako već birate filmove koje ćete gledati, predlažemo vam 10 klasika koje morate pogledati barem jednom u životu.

Let iznad kukavičjeg gnijezda

 

" alt="">

Let iznad kukavičjeg gnijezda (eng. One Flew Over the Cuckoo’s Nest) je film Miloša Formana iz 1975. s Jackom Nicholsonom i Louise Fletcher u glavnim ulogama.

Patrik je zločinac koji završava u psihijatrijskoj ustanovi odakle se planira boriti protiv sistema. Kada odluči pobjeći, s drugim pacijentima razvija plan i sve kreće nepredvidivim tokom.

Dogodilo se jedne noći

 

" alt="">

Dogodilo se jedne noći (eng. It Happened One Night) je američka romantična komedija iz 1934. koju je režirao Frank Capra. Radnja se odvija oko putovanja razmažene bogatašice (Claudette Colbert) i novinara (Clark Gable) koji se isprva svađaju, no na kraju zaljube. Po mnogim kritičarima, to je jedan od najboljih fimova kinematografije koji je postavio nove standarde za podžanr komedije “screwball”.

Kad jaganjci utihnu

 

" alt="">

Kad jaganjci utihnu (eng. The Silence of the Lambs) je američki triler Jonathana Demmea iz 1991. s Jodie Foster i Anthonyjem Hopkinsom u glavnim ulogama. Temeljen je na romanu Thomasa Harrisa, njegovom drugom djelu o dr. Hannibalu Lecteru, briljantnom psihijatru i kanibalu-serijskom ubojici. U filmu, Clarice Starling, mlada agentica FBI-ja, poslana je zatvorenom Lecteru kako bi ga upitala za stručni savjet u vezi hvatanja serijskog ubojice, zvanog Buffalo Bill, koji otima žene i skida im kožu. Film je osvojio pet Oscara, uključujući onaj za najbolji film kao jedini horor film koji je osvojio glavnu nagradu.

Zameo ih vjetar

 

" alt="">

Zameo ih vjetar (eng. Gone with the Wind, ujedno poznat i pod imenom Prohujalo s vihorom) slavna je američka ljubavna povijesna drama iz 1939. godine koju je režirao Victor Fleming prema istoimenom romanu kojeg je napisala Margaret Mitchell. Radnja se vrti oko razmažene južnjačke ljepotice Scarlett O’Hara (tumači ju Vivien Leigh) koja odrasta tijekom i nakon američkog građanskog rata te se zaljubi u Rhetta Butlera (Clark Gable).

Annie Hall

 

" alt="">

Annie Hall je romantična komedija iz 1977. koju je režirao Woody Allen. To je Allenov sedmi dugometražni film i po mnogim kritičarima ujedno i njegov najbolji. Radnja se vrti oko intelektualca/komičara koji u New Yorku živi depresivan i neuspješan ljubavni život sve dok se ne zaljubi u junakinju iz naslova. “Annie Hall” se nalazi i na listi 250 najboljih filmova svih vremena na siteu IMDb.com.

Vrtlog života

 

" alt="">

Vrtlog života (eng. American Beauty) je američka drama iz 1999. godine koju je režirao Sam Mendes, a napisao Alan Ball. Glavnu ulogu u filmu tumači Kevin Spacey kao Lester Burnham, radnik u uredu koji prolazi kroz krizu srednjih godina kada postane opčinjen Angelom (Mena Suvari), najboljom prijateljicom svoje kćerke tinejdžerice. Annette Bening glumi Lesterovu suprugu i materijalisticu Carolyn, dok Thora Birch nastupa u ulozi njihove nesigurne kćerke Jane. Akademici i filmski stručnjaci Vrtlog života su opisali kao satiru o američkoj srednjoj klasi i njezinom poimanju ljepote i osobnog zadovoljstva.

Razne analize filma upućuju na to da se sam film bavi temama romantične i roditeljske ljubavi, seksualnosti, ljepote, materijalizma, slobode i iskupljenja.

Apartman

" alt="">

Apartman je američka dramska komedija snimljena 1960. u produkciji i režiji Billyja Wildera; u glavnim ulogama su Jack Lemmon, Shirley MacLaine i Fred MacMurray. Ovo je bio nastavak Wilderovog filma Neki to vole vruće i, kao i prethodnik, bio je komercijalni i kritičarski uspjeh, zarađujući više od 25 milijuna dolara.

TV mreža

 

" alt="">

TV mreža (eng. Network) je satirična drama Sidneyja Lumeta iz 1976. o izmišljenoj televizijskoj mreži, Union Broadcasting System (UBS), i njezinoj borbi s lošom gledanošću. Scenarij je napisao Paddy Chayefsky, a u glavnim ulogama pojavljuju se Faye Dunaway, William Holden, Peter Finch, Robert Duvall, Wesley Addy, Ned Beatty i Beatrice Straight. Film je osvojio četiri Oscara, za najboljeg glumca, najbolju glumicu, sporednu glumicu i originalni scenarij.

Djevojka od milijun dolara

 

" alt="">

Djevojka od milijun dolara (eng. Million Dollar Baby) je sportska drama Clinta Eastwooda iz 2004.

Priča govori o podcijenjenom boksačkom treneru kojeg muči savjest zbog prošlosti pa iskupljenje pokušava pronaći pomažući boksačici amaterki u njezinom krhkom snu da postane profesionalka. Film je osvojio četiri Oscara, uključujući najbolji film.

Scenarij je napisao Paul Haggis prema kratkim pričama F.X. Toolea (pseudonim), odnosno Jerryja Boyda, boksačkog menadžera i “ranara”. Originalno objavljena pod naslovom Užad gori, priče su poslije objavljivane pod naslovom filma.

Engleski pacijent

 

" alt="">

Engleski pacijent (eng. The English Patient) je ratna drama Anthonyja Minghelle iz 1996., adaptacija istoimenog romana Michaela Ondaatjea s Ralphom Fiennesom i Kristin Scott Thomas. Ondaatje je blisko surađivao s producentima kako bi zadržao svoju umjetničku viziju te je izjavio kako je sretan filmom kao adaptacijom.

Film je smješten u Drugi svjetski rat i opisuje teško opečenog čovjeka, poznatog samo kao ‘Engleski pacijent’, za kojeg se brine Hana, francusko- kanadska medicinska sestra u uništenoj talijanskoj vili. Pacijent ne želi otkriti svoje osobne informacije, ali kroz seriju flashbackova gledatelji se mogu upoznati s njegovom prošlošću.

Ne propustite

Zanimljivosti

Nitko vam neće zamjeriti ako ovog petka ostanete kod kuće i umjesto romantične večere u restoranu odaberete ugodnu večer ispred televizora sa zdjelicom kokica.

Zanimljivosti

Postoje neki klasici uz koje smo svi odrasli i koje ćemo vjerojatno gledati do kraja života.

Zanimljivosti

Crtići u kinu su neka od najljepših sjećanja kad smo bili mali, a ako imamo u blizini nekog mališana, odlazak u kino je savršena...

Događanja

Ove jeseni, nakon što se život vratio ubrzanom ritmu, savršen predah i odmor čeka vas u CineStaru uz omiljene tople kokice i najbolje filmove...

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.

Exit mobile version