Pet savršenih biljaka koje potiču detoks organizma

Proljeće je idealno vrijeme za čišćenje organizma s obzirom na obilje zelenog povrća gorkog okusa, koje pospješuje razgradnju tvari u jetri i lučenje žuči. Najbolje biljke za čišćenje organizma su upravo gorke biljke koje tada rastu – maslačak, rikula, šparoga, artičoka, kopriva.

Šparoge

Šparoga, lat. Asparagus, ima bogatu nutritivnu vrijednost – sadrži vitamine A, K, B, C i E, folnu kiselinu, željezo, bakar, vlakna, mangan, kalij, kolin, cink, magnezij i selen.

Zahvaljujući saponinima i flavonoidima, šparoga ima snažna protuupalna svojstva pa djeluje povoljno kod bolesti srca i krvnih žila. Za prevenciju bolesti srca zaslužna je i velika količina vitamina skupine B, koji kontroliraju razinu homocisteina. Smanjuje kolesterol i krvni tlak te jača krvne žile.

asparagus, špAROGE

Porcija šparoga sadrži čak 114 posto preporučene dnevne količine vitamina K, koji je neophodan za sintezu osteokalcina – proteina koji jača kosti. Osim toga vitamin K sprečava nakupljanje kalcija u tkivima koje može dovesti do ateroskleroze, kardiovaskularnih bolesti i moždanog udara.

Velike količine inulina u šparogi ključne su u liječenju probavnih problema. Naime, inulin je idealna hrana za dobre bakterije koje poboljšavaju apsorpciju hranjivih tvari, smanjuju rizik od alergija i raka crijeva.

Vlakna u šparogi potiču probavu te smanjuju rizik od dijabetesa tipa 2.

Šparoga, uz lubenice i avokado, spada u namirnice najbogatije glutationom. Glutation je jedan od najproučavanijih i najvažnijih antioksidanata. Bitan je za cjelokupno zdravlje, obnavljanje imunoloških stanica i jedan je od najjačih sredstava za čišćenje organizma.

Niske razine glutationa povezane su s preranim starenjem, pa čak i smrti. Glutation je važan agens u borbi protiv raka jer štiti od oštećenja uzrokovanih oksidativnim stresom. U laboratorijskim istraživanjima glutation je u potpunosti zaustavio umnožavanje virusa AIDS-a.

Šparoga je moćan diuretik koji pomaže u oslobađanju organizma od mokraćne kiseline, rastvara bubrežne kamence i pomaže kod gihta.

Artičoka

Najvažnije djelatne tvari artičoke su kavena kiselina i njeni esteri (cinarin), klorogenična kiselina, seskviterpenski laktoni i flavonoidi. Sadrži također kalij i magnezij. Vrlo je bogata vlaknima.

Artičoka sadrži i silimarin, antioksidans koji štiti jetru koja je ključna kod eliminacije toksina iz organizma. Osim toga sadrži inulin, probiotik koji regulira zdravlje probiotičkih bakterija koje se nalaze u crijevima. Te probiotičke bakterije imaju vrlo važnu ulogu u očuvanju ravnoteže crijevne flore neutralizirajući patogene bakterije koje se također nalaze u crijevima. A upravo zdrava crijevna flora je glavni faktor u zaštiti od bolesti raka i mnogih drugih bolesti.

artichoke-

Artičoka je puna cinarina, snažnog antioksidansa koji potiče proizvodnju žuči, ali i njezino izlučivanje iz organizma. Ujedno pospješuje razgradnju masti i sprečava nastanak žučnih kamenaca. Zbog povoljnog djelovanja na crijevnu mikrofloru, artičoka smanjuje količinu toksina koji dolaze u jetru, čime je rasterećuje i čuva.

Snižava razine kolesterola u krvi, hrani krv i opušta napetost u arterijama.

Uspješno se koristi kod dispepsija, nedostatka apetita, dobra je kod otežane probave, žgaravice, osjećaja „kruljenja” u crijevima, nadutosti i bolova u trbuhu, ateroskleroze, dijabetesa, anemije, sprječava stvaranje ateroma (epidermoidna cista koja nastaje zbog poremećaja u lučenju žlijezda lojnica), te regulira metabolizam šećera i masnoća.

Regulira kiselinu u organizmu smanjujući postotak mokraćne kiseline njenim eliminiranjem (uklanjanjem), zahvaljujući svojim diuretičkim sposobnostima. Ima učinkovito djelovanje kod problema s gihtom. Također je korisna i kod problema s reumom i artritisom.

Maslačak

Maslačak je lako dostupan i možda baš zato podcijenjen. Njegova djelovanje je također mnogostruko – sprečava oštećenje stanica jetre, stimulira rad bubrega te olakšava probavu i izbacivanje štetnih tvari. Narodna medicina od davnina preporučuje salatu od mladog lišća za proljetno čišćenje krvi.

Listovi maslačka sadrže mnogo minerala među kojima se ističe kalij, vrlo su bogati beta karotenom, flavonoidima,seskviterpenskim laktonima, sadrži triterpene, derivate tarksične kiseline i sterole. List maslačka se prvenstveno koristi kao diuretik.

masačak

Korijen maslačka ima koleretično djelovanje. Zbog sadržaja inulina povoljno djeluje na crijevnu mikrofloru i pomaže kod regulacije šećera u krvi. Maslačak se koristi i kao gorki tonik – stimulira apetit te kod dispepsije (loše probave). Također je dobra kod alergijskih tegoba, problema s kožom, kod povišenog kolesterola, celulita te se koristi kao pomoć pri mršavljenju.

Kopriva

Kopriva energizira i razbuđuje cijelo tijelo, čisti krv, obnavlja i hrani svaku našu stanicu. Sadrži skoro sve vitamine i minerale potrebne za zdravlje i razvoj čovjeka, a krasi ju i najviše klorofila od svih drugih biljaka.

Čaj od koprive odličan je za proljetno čišćenje organizma. Čisteći krv, daje sjaj koži, rješava problem s aknama i kožnim oboljenjima, te jača kosu. Kopriva prirodno potiče tijelo na čišćenje te djeluje protuupalno.

Pozitivno djeluje na gušteraču i pomaže snižavanju šećera u krvi. Kopriva liječi upale urinarnog trakta i stimulira rad crijeva. U biljnoj medicini čaj od koprive se koristi za bolesti jetre i žući, za poremećaje sna, kod tumora slezene, za grčeve u stomaku, čireve, bolesti pluća itd. Čaj bi se trebao piti 4 tjedna.

kopriva

Svi dijelovi koprive, stabljika, lišće, korijen i cvijet, imaju ljekovita svojstva.

Zbog visokog udjela magnezija čaj od koprive ublažava grčeve u nogama isto kao i menstrualne grčeve. Zaustavlja obilna krvarenja, stoga je djelotvorna i u ublažavanju obilnih menstruacija. Potiče cirkulaciju, sadrži puno željeza, i uspješno se koristi kod anemije.

Jača imunitet, čisti mokraćne kanale i liječi upale mjehura i mokraćnih puteva, ublažava probleme dišnih puteva, smiruje probavu, hormone i ublažava stres. Pomaže u suzbijanju alergija i smirivanju astme.

Ublažava probleme sa zglobovima, poput artritisa i reume (antiflogistik).

Rikula

Rikula, koju najčešće upotrebljavamo kao salatu, obiluje vitaminima A, C, K, riboflavinom i folnom kiselinom te kalcijem, magnezijem, bakrom, željezom, cinkom i kalijem.

Kao i većina zelenog lisnatog povrća, rikula obiluje antioksidantima, čisti jetru i potiče žuč te je idealna za proljetnu detoksikaciju.

Osim toga regulira imunološki sustav, sprečavaju makularnu degeneraciju i osteoporozu te aktivno štiti od raka. Ima blagotvorni učinaka na libido i potenciju. Rikula je bogata klorofilom i sumpornim spojevima koji potpomažu čišćenje organizma na staničnom nivou. Pogodna je i za kelatnu terapiju, koja se provodi radi izbacivanja teških metala iz organizma.

filled-855184_1920

Autor: Dea Flores