Putovanja

Planirate vikend putovanje u Istru? Ovaj gastro dragulj svjetske kvalitete ne smijete propustiti

Navede li vas put do najvećeg hrvatskog poluotoka u potrazi za jedinstvenim (gastronomskim) iskustvom, mjesto koje nikako ne smijete zaobići vodnjanska je Stancija San Antonio.

Navede li vas put do najvećeg hrvatskog poluotoka u potrazi za jedinstvenim (gastronomskim) iskustvom, mjesto koje nikako ne smijete zaobići vodnjanska je Stancija San Antonio. Od svojih prvih posađenih maslina u 2009. godini, Stancija je danas izrasla u renomirani brand vrhunske kvalitete čije je ekstradjevičansko maslinovo ulje već pronašlo svoje mjesto na tržištima svih zemalja Europske unije, Švicarske, SAD-a, Rusije i Japana.

Premda svjetski prepoznato i dostupno na brojnim stranim tržištima, samo jedna lokacija u svijetu omogućit će vam da doživite posebno šarmantno iskustvo degustacije proizvoda brenda San Antonio u atmosferi autohtonih istarskih kažuna (okruglih kućica izrađenih od suhozida sa stožastim krovovima) – a to je upravo vodnjanska Stancija gdje je ovaj mali obiteljski brend započeo svoju uspješnu priču.

Nešto više o gastronomskoj ponudi Stancije, ispričao nam je Marijan Marjanović, osoba zaslužna za nastanak brenda: “Proizvodimo isključivo ekstradjevičansko maslinovo ulje i to četiri monosortna ekstradjevičanska maslinova ulja s međunarodno priznatim ekocertifikatom, a to su karbonaca, leccino, buža ženska vodnjanska i istarska bjelica. Zatim su tu i jedan blend raznih sorata, slatko-kisela salata agrodolce od paprike roge u blagom i pikantnom izdanju s dodatkom čilija, marmelada od kreke (šljive) te šalša od rajčice bez dodataka. Svi naši posjetitelji mogu razgledati proizvodni pogon i skladište ulja te kušati sve proizvode brenda San Antonio.”

Među brojnim priznanjima i s preko 300 osvojenih medalja sa svjetskih i domaćih natjecanja u proteklih nekoliko godina, najnovija potvrda kvalitete i priznanje da se mukotrpan trud zaista isplati Stancija San Antonio dobila je na susretu maslinara u Krasici gdje je njihovo ulje prepoznato kao najbolje u konkurenciji osvajanjem zelenu medalje s najviše bodova.

Tko se krije iza brenda San Antonio?

Osim već spomenutog Marijana Marjanovića – prvog čovjeka brenda, direktora i člana Uprave – tu su još i njegova supruga Marina Božac Marjanović koja se bavi poslovima marketinga i prodaje, a prema potrebi savjetodavnu funkciju obnaša Marjanovićev otac, Milenko Marjanović, službeni vlasnik tvrtke. Radi se dakle o pravoj obiteljskoj tvrtki koja se kroz godine razvila u renomirani brend i već dugi niz godina oduševljava gastro ljubitelje.

Stancija San Antonio nastala je kao ideja i koncept drugačiji od dotadašnjih. Nakon što nije uspio pronaći partnera koji bi udovoljio njegovim zahtjevima prerade maslina, Marjanović je sam odlučio uložiti u gradnju i opremanje uljare koja je danas jedna od najmodernijih uljara u Europi, a sva njihova ulja imaju međunarodno priznati ekološki certifikat.

Tradicija maslinarstva u Istri seže daleko u prošlost, još u doba starih Rimljana. Marjanovići su stoga prilikom uređenja maslinika iskoristili stotine godina stara stabla maslina za dobivanje mladica čime su zadržali DNK autohtonih, stoljećima starih vodnjanskih maslina. Taj je DNK duboko utkan u većinu od 7 tisuća postojećih stabala vodnjanske Stancije San Antonio.

Brojna nalazišta rimskih mlinova, tijeskova te amfora za čuvanje i prevoženje ulja tihi su svjedoci bogate povijesti maslinarstva i tradicije starih Rimljana kojima nije dugo trebalo kako bi shvatili da je istarsko tlo i više nego pogodno tlo za sadnju maslinika.

Generacijama i generacijama kasnije, Istra se nalazi u samom vrhu svjetski prepoznatih maslinarskih regija, a istarski maslinari iz godine u godinu osvajaju medalje na renomiranim svjetskim manifestacijama, pravi dokaz je upravo Stancija San Antonio i predani tim koji stoji iza imena o kojem će se, sigurni smo, još puno pisati.

Ne propustite

Brinimo jedna o drugoj

Debljanje u menopauzi, čak i ako je istinito, nije najgori simptom kojeg taj period u životu žene donosi.

Savjeti stručnjaka

Uz male preinake u svakodnevici, lakše se diše!

Trudnoća

Potreba za željezom eksponencijalno raste tijekom trudnoće, a vrhunac doseže u trećem tromjesečju kada ne možete unijeti toliko željeza samo iz hrane bogate željezom!

Duh i tijelo

Oni koji su počeli pisati dnevnik zahvalnosti tvrde da usredotočenost na ono na čemu smo zahvalni pomaže prekinuti začarani krug negativnih misli.

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.

Exit mobile version