Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Budi fit

Ples na šipci – 4 mjeseca kasnije

Možda zbog toga što ples na šipci još uvijek ima negativne konotacije u našem društvu, možda zbog toga što svakim plesom izbacuješ svoje emocije, možda zbog nekog trećeg razloga – cure se brzo zbliže.

Nakon ovotjednog šipka sata, koji je bio zaista energičan, sjela sam s frendicom u kafić. Sat vremena nakon, još uvijek smo bile pod dojmom, i pune serotonina koji je kolao našim tijelima pokušavale umanjiti navalu adrenalina. Neuspješno. To je toliko dobar osjećaj da mi je žao što neke cure ne znaju ono što ja sad znam i voljela bih da me drugi razumiju što zaista hoću reći kad kažem „ASF ti nije kao drugi fitness“ ili „ASF ti stvara onaj VAU efekt“ i slično. Zbog toga sam izdvojila „7 stvari koje bih rado da sam znala ranije“.

[box style=”0″]

„Like the butterfly, I have the strenght & the hope to belive, in time, I will emerge from my cocoon… Transformed.“

[/box]

Sloboda u pokretu i prostoru

Kao pravi vodenjak, oduvijek sam voljela slobodu. No, koliko god sam prije mislila da imam slobodu u plesnim kretnjama, već nakon prvog šipka sata sam shvatila da mi je tijelo u blagom grču. Nikad nisam plesala na način kako me ASF potiče, polako i uz puno strasti. No danas, nakon dva „odrađena“ regularna ciklusa i skoro pa tri ljetna ciklusa, situacija je puno bolja. U početku mi je bilo neprirodno istraživati vlastito tijelo tijekom vježbanja ili tijekom plesa, ali sada imam potrebu da dotaknem svaku krivulju na svome tijelu. Taj osjećaj je teško opisati riječima… Kao da med curi niz moje tijelo. A kad te uhvati muzika i kad se počneš kretati, imaš osjećaj da želiš osvojiti cijeli prostor. Zato, koliko god sam preplašena zbog slobodnog plesa koji nas čeka na petom ciklusu, jedva čekam da počnem osvajati prostor u dvorani. Pogotovo sad kad sam na ljetnom ciklusu imala priliku vidjeti kako to rade cure koje plešu duže od mene. Jedan od onih trenutaka kad ne možeš vjerovati vlastitim očima, a kroz glavu ti samo prolazi ‘jedva čekam da budem kao ona’.

branka i ja - sipka party

No, put do toga nema prečica pa me to dovodi to točke 2…

Mišići

Možda si kao i ja pogledala pokoji video na youtube-u, i možda se i tebi kao i meni činilo vrlo jednostavno za izvesti… Ali većina tih pokreta i okreta je zahtjevna i zbog toga je potrebno razvijati snagu i fleksibilnost tijela! Upravo zbog toga me ni ne čudi što što su sve cure iz naprednijih grupa izrazito snažne. Doduše, na prvu se to možda i ne vidi…. Ali kad skoče na šipku i naprave inverziju… Uf…. Svaki put ostanem bez riječi!

Naravno…

Manjak snage nije izgovor…

Što je pokret na šipci zahtjevniji, raste i razina snage koja je potrebna da se nešto izvede. No, to ne znači da moraš biti fit i utrenirana kad prvi put uđeš u dvoranu. Ja nisam. I kad se sjetim koliko su mi bili naporni trbušnjaci na prvom satu… To je ništa naspram vježbi koje sad radimo. A sigurna sam da ću jednako misliti i za pola godine kad ću se prisjetiti ovog razdoblja. Naravno, po meni je veliki plus što se na ASF-u vježba u polumračnoj dvorani kružnim pokretima tijela jer samim time vježbanje postaje zabava, i ne razmišljam o tome koliko mi je teško u danom trenutku.

Ali…

Repetitio est mater studiorum

Bez redovitih dolazaka (doduše, nije mi jasno zašto bi itko htio izostati?!) teško da će biti pomaka, kao što je uostalom sa svakim vježbanjem. To sam se definitivno uvjerila tijekom ova tri ljetna ciklusa. Sad uživam u svakom okretu koji smo do sad radili. A instalacija šipke u dnevnom boravku je rezultiralo da mi ni penjanje nije strano makar ga još nismo radili na redovnom ciklusu. Osobno se posebno veselim novom regularnom ciklusu jer me čeka inverzija. Znaš ono – glava dolje, noge gore. Koliko mi je fora, toliko mi je i zastrašujuće!

tina ahel

Emotivna razina

Fizički pomaci nisu uopće zanemarivi… Ali osjećaj koji osjetiš kada uspiješ napraviti neki okret ili vježbu, onaj osjećaj ‘ja to mogu’– neprocjenjivo.

S druge strane, koliko ples može biti žestok, toliko i uči tijelo da uspori. Uzimajući trenutak samo za sebe, i polako uživajući u svakom pokretu, odlično djeluje kao ‘stress free’ sat te sam sigurna da ima još beneficija na emotivnoj razini koje ću tek upoznati.

Prijateljstvo

Možda zbog toga što ples na šipci još uvijek ima negativne konotacije u našem društvu, možda zbog toga što svakim plesom izbacuješ svoje emocije, možda zbog nekog trećeg razloga –  cure se brzo zbliže. Gledamo jedna drugu dok plešemo, podržavamo se  dok učimo nove pokrete, dijelimo savjete… I ono što je super na šipci jest što nemaš osjećaja konkurencije. Uspjeh cure s kojom si se zbližila tijekom zadnjih par mjeseci počneš doživljavati kao osobni uspjeh.

Ovisnost

Mislim da kod šipke ne postoji sredina. Ili ti se neće svidjeti, ili ćeš postati ovisna. Kod mene je počelo kao znatiželja, ali sad sa sigurnošću mogu reći da prelazi u pozitivnu ovisnost. Ok, pretpostavila sam da će mi se svidjeti, ali nisam mislila da će u tako kratkom vremenu postati sastavni dio mog života te da ću svaki šipka sat s nestrpljenjem iščekivati. I ne samo to – dok hodam, promatram zidove, i nerijetko mi  dođe da napravim krug bokovima ili da se počnem „valjati“ po podu. Muziku sam počela doživljavati na potpuno drugačiji način te se često uhvatim kako razmišljam na koju pjesmu bih mogla plesati… A da ne pričam kako ti se počne mijenjati stav i pristup životu…

Naravno, jedini način da doživiš ono o čemu pišem jest da se prijaviš na besplatni intro sat.  A ako još uvijek nisi upoznata sa plesom na šipci, onda ti preporučam da pročitaš moj prvi tekstić ‘Ples na šipki – integracija tijela, uma i šipke’.

Autor: Tina Ahel, pleše u Ana’s Sensual fitness

Više

Dobar posao

Ono što mi nedostaje u Brazilu nalazim u Hrvatskoj, a ono što mi nedostaje u Hrvatskoj nalazim u Brazilu.

Budi fit

Postoje treninzi koji su izvrsni za oblikovanje cijelog tijela, trošenje kalorija i sve uz veliku količinu zabave.

Događanja

Čak sam naišla i na jedno istraživanje koje kaže da otprilike 60 posto žena iz SAD-a i otprilike 50 posto žena iz Europe tvrdi...

Drama Queen

Nemojte biti puni predrasuda i osuda i pokušajte shvatiti tu dozu ponosa koju jedna takva fotografija pokazuje.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.