Savjeti stručnjaka

Podnošljivije mjesečnice

Ne dopustite da mjesečnica utječe na vaš svakodnevni ritam.
Ako upoznate svoje tijelo lakše će te spriječiti neke bolesti i olakšati će te sebi život.

– Bolna menstruacija ili kako se još naziva dismenoreja dijeli se na primarnu – koja nije povezana s nekim patološkim procesom u zdjelici – i sekundarnu, koja se javlja uz bolesti kao što je endometrioza, uz polipe na sluznici maternice, miome, stenoze cervikalnog kanala ili kod upalnih promjena u zdjelici. Učestalost primarne dismenoreje je 60 do 70 posto, rekla je za She.hr doktorica Danijela Štefanić–Mitrović iz Privatne ginekološke ordinacije u Zadru.


Bol za vrijeme mjesečnice nastaje zbog stvaranja prostaglandina (PG F 2) u sluznici maternice, a oni izazivaju stezanja to jest kontrakcije mišićnog sloja maternice. Najveća količina prostaglandina se oslobađa u prvih nekoliko sati menstruacije.

Ako bolovi ne popuštaju – dodatne pretrage

– U liječenju bolnih menstruaciju dobar učinak imaju i oralna kontracepcijska sredstva. Liječenje se sastoji u davanju inhibitora sinteze prostaglandina, a to su nesteroidni protuupalni lijekovi Ibuprofen, Ketonal, Voltaren, a daju sa kod samog početka krvarenja ili početka bolova. U prvom danu se mogu ponoviti svakih pet do šest sati, rekla je doktorica Štefanić–Mitrović.

Dodala je, da treba provesti i dodatne pretraga poput UZV i laparoskopije kako bi se isključile anomalije genitalnog traka, ako spomenuti bolovi ne popuštaju, nego jačaju.

Ako pak nemate većih problema za vrijeme mjesečnice nego samo imate pojačanu probavu i podnošljivije bolove, tegobe možete ublažiti ako mirujete i toplim (ne vrućim!) ručnikom ili nekom krpom grijete predio gdje se nalazi maternica, te legnete u položaj fetusa. Naravno to možete primijeniti i nakon što se popili neku tabletu protiv bolova. Bitno je da se umirite i legnete u toplo.

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Otkaži odgovor

Ne propustite

Savjeti stručnjaka

Organizirali su i dvije nove jedinice, jedinicu za pacijentice u procesu žalovanja gdje trudnice koje prolaze kroz teške trenutke uz vrhunsku zdravstvenu skrb imaju...

Budi fit

Kada su oni dani u mjesecu, većina žena bori se s menstrualnim bolovima – ili medicinski nazvano: dismenorejom.

Savjeti stručnjaka

Nakon 25 godina uspješnog rada Ljerka i Damir Eljuga izdali su knjigu „Odabrane teme iz ginekologije i senologije“. Na više od 150 stranica čitatelji...

Brinimo jedna o drugoj

Osvoji 4D ultrazvučni pregled

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.

Exit mobile version