S modne piste

Posljednja ruža za Isabellu Blow

Alexandar McQueen odabrao je cvijet za svoju muzu i prijateljicu.
Ruža nazvana 'Alexander's Issie' odabrana je nakon što je slavni dizajner, neposredno prije svoje smrti, osobno pregledao na stotine fotografija prekrasnih cvjetova, kako bi odabrao najljepši za svoju prijateljicu, muzu i mentoricu Isabellu Blow. Alexander McQueen smatrao je, naime, kako upravo ruža reflektira Isabellinu osebujnost i snažnu osobnost, povezujući njenu ljubav prema modi i nepogrešivi osjećaj za stil, po kojem je bila nadaleko poznata.

Ružičastu ružu sorte 'coral peach floribunda' uzgojio je Colin Dickson, predstavnik šeste generacije uzgajivača ruža, izloživši je pred Juliu Delves Broughton, sestru Isabelle Blow, koja je, vidno dirnuta prigodom predstavljanja ruže, izjavila:

'Mnogima je poznato kako je moja sestra Isabella bila u potpunosti posvećena modi, međutim su samo njeni bliski prijatelji zalazili u njen vrt, i znali za njenu ljubav prema ružama. Njihova unikatna boja u kombinacija s trnovitom prirodom, povezane su i sa njom samom. Sigurna sam da bi bila vrlo počašćena ovim prekrasnim poklonom od svog ljubljenog prijatelja Alexandera.'

Muza i mentorica

Prisjetimo se, samo nekoliko dana nakon smrti svoje majke i tijekom priprema za reviju na tjednu mode u Parizu, četrdesetogodišnji Alexander McQueen počinio je samoubojstvo. Kao jedan od razloga koji je doprinio njegovoj odluci da sebi oduzme život, u medijima je često i spominjana i njegova depresija i usamljenost nakon smrti njegove bliske prijateljice koja je tri godine prije također tragično okončala život popivši smrtnu količinu otrova.

Utjecajna Isabella Blow radila je kao modna urednica u prestižnim svjetskim magazinima Vogueu i Tatleru. Njen nepogrešiv osjećaj za otkrivanje talenata, na modnu scenu je doveo niz danas slavnih dizajnerskih imena.  Najpoznatiji svjetski dizajner šešira Philip Treacy, ali i top modeli Sophie Dahl i Stella Tennant samo su neki od modnih imena koje je zapazila i podržavala Isabella Blow.

Poznato je kako je Isabella Blow otkupila cijelu diplomsku kolekciju Alexander McQueena za vrijeme školovanja u Londonu, na prestižnoj St. Martin's School of Fashion, te izravno doprinijela njegovom uspjehu na britanskoj modnoj sceni.
Među njegove najdojmljivije i najšokantnije revije svakako je bila spomenuta kontroverzna diplomska kolekcija nazvana "Silovanje Škotske" ("Highland Rape"), posvećena njegovim korijenima. Kada su na pistu izašle manekenke u odjeći izrađenom od karirane škotske tkanine s uzorkom svoje obitelji, okrvavljenih nogu, što je bila asocijacija na silovanje škotskih žena od strane engleskih okupatora u 16. stoljeću, publika je bila šokirana.  Upravo je ova revija zaslužna na njegov proboj na modnu scenu, a najviše zasluga za njegov uspjeh zasigurno je imala ova utjecajna modnu urednica koja ga je, uostalom, i nagovorila da pokrene svoju modnu liniju, a koja mu je bila i ostala ostala velikom podrškom i muzom.

Jednom je na pitanje zašto toliko voli Isabellu Blow, Alexander McQueen odgovorio: 'Ona je isto što i ja – nije ju briga što će ljudi reći.'

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Otkaži odgovor

Ne propustite

Savjeti i preporuke

Poruka mirisa ide u limbički sistem mozga koji prerađuje emocije i u područje nazvano hippocampus, dio mozga odgovoran za pamćenje, i to je razlog...

Beauty report

Osim ulja i vodice koji se dobivaju iz latica, u proizvodnji kozmetike koriste se i drugi dijelovi ruže, poput njezina ploda – šipka.

Savjeti i preporuke

Poznata kao dragocjeni sastojak u svakodnevnoj rutini njege, organska ružina vodica obogaćuje NIVEA Rose Touch liniju proizvoda za njegu i čišćenje kože. Isprobajte proizvode Rose Touch...

Istaknuto

Fascinantno je što sve ruža može učiniti za vašu kožu.

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.

Exit mobile version