Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Budi fit

Potražimo pomoć prirodnih mirisa

Receptori mirisa informacije odmah prosljeđuju mozgu i tako mogu utjecati na neke osnovne osobine poput agresivnosti, osjećaja gladi ili raznih bolova.

Prosječan čovjek može raspoznati na tisuće različitih mirisa, a njuh nam je 10.000 puta bolje razvijen od okusa. Receptori mirisa informacije odmah prosljeđuju mozgu i tako mogu utjecati na neke osnovne osobine poput agresivnosti, osjećaja gladi ili raznih bolova. Potražimo zato pomoć prirodnih mirisa!

Protiv napadaja gladi

Istraživanje je pokazalo da su pretile osobe koje su u trenutku napadaja gladi pored sebe imale miris banane, zelene jabuke, metvice ili svoj omiljeni miris izgubile više kilograma od ispitanika koji nisu polagali pozornost na mirise.

Za smirenje

Jedna skupina ispitanika istraživanja provedenog u Aziji snifala je lavandu ili naranču, a drugima na raspolaganje nije stavljen nijedan miris. Uspostavilo se da su osobe koje su snifale nakon eksperimenta bile mirnije, pozitivnije i manje tjeskobne.

Za učenje

Na sveučilištu Northumbria u Velikoj Britaniji provedeno je istraživanje na studentima koji su se spremali za isti ispit. Skupina od 48 studenata koji su postigli najbolje rezultate na ispitu za vrijeme učenja povremeno je snifala ružmarinovo ulje, koje pospješuje pamćenje i koncentraciju.

Protiv glavobolje

Učinkovitost mirisa lavande i metvice na suzbijanje glavobolje potvrđena je u brojnim istraživanjima. Pacijenti koji su sudjelovali u istraživanju u New Yorku trebali su uz lavandu manje morfija, a njemački znanstvenici u više su navrata potvrdili djelovanje metvice. Sljedeći put kad vas zaboli glava prvo posegnite za lavandom ili metvicom, a tek onda za tabletom.

Za libido

Želite partnericu odvući u krevet ali joj je u posljednje vrijeme slab libido? Dokazano je da miris baby pudera, krastavca i slatkog korijena (sladića) napaljuje žene – povećava prokrvljenost vagine za do 13 posto.

Za dubok san

Pomaže osobama koje pate od lakših oblika nesanice te pospješuje san. Ako ste nervozni i imate problema sa spavanjem, stavite na jastučnicu nekoliko kapi lavandina ulja. Izvor: Metro-portal.hr

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ne propustite

Budi fit

Imate li problema s pretjeranom željom za hranom što poništava vaše zdrave prehrambene navike?

Beauty report

Revitalizirajte kosu u tren oka maskama iz kućne radinosti.

Duh i tijelo

Biljke koje vam predstavljamo zasigurno "stanuju" u vašim kuhanjama.

Budi fit

Sok od đumbira i krastavaca, s dodatkom limuna i mente jedan je od najpoznatijih prirodnih napitaka za brzo mršavljenje.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.