Događanja

Premijera Petra Pana

Čarobna dječja predstava u Zagrebačkom kazalištu lutaka.

Zagrebačko kazalište lutaka najavljuje premijeru predstave Petar Pan, nastalu prema predlošku slavnog romana Škotskog pisca J. M. Barrieja. Režiju potpisuje Aida Bukvić, a glumi velik dio ZKL-ova ansambla. Premijera je zakazana za 22. siječanj 2010. godine, s početkom u 18 sati.

Djeca su prvi put imala priliku upoznati Petra Pana upravo na kazališnim daskama, u praizvedbi drame Jamesa Matthewa Barrieja, davne 1904.g. Potaknut velikim uspjehom predstave kod gledatelja, pretvorio je dramu u roman naslovljen kao Petar i Wendy. Roman je dobio i nastavak, a tijekom idućeg stoljeća nastalo je više djela nadahnutih likom dječaka koji odbija odrasti: od romana i pjesama do filmova i predstava.

Dijete koje ne želi odrasti

Uvodna rečenica romana je: Sva djeca, osim jednog, odrastu. ŽeIja za vječnim djetinjstvom veoma se često doživljava kao romantičan iskaz čežnje za dječjom nevinošću, svježinom percepcije i bezbrižnošću. Međutim, Petar Pan, koji može sve što bi svako dijete moglo poželjeti – letjeti, razgovarati s vilama i sirenama, tući se s gusarima – čezne za majkom i toplom svakodnevicom obiteljskog doma, koja je djeci zamorna i dosadna.

Petar, ipak, nije običan dječak i iza njegova dječjeg lica naziremo mnogo mračniji smijeh grčkog Pana. Tako ova složena priča u sebi spaja romantični bijeg u zemlju snova i tragediju dječaka zarobljenog negdje između neba i zemlje.

Predstava Zagrebačkog kazališta lutaka obuhvatit će svu slojevitost izvorne priče i prilagoditi je lutkarskom kazalištu, kombinirajući razne lutkarske tehnike. Istodobno pustolovna i romantična, ova će raskošna produkcija zacijelo oduševiti male gledatelje i upoznati ih s legendarnim dječakom koji nikada neće odrasti.


Aida Bukvić
Redateljica predstave Aida Bukvić rođena je 1976. godine u Zagrebu, gdje je završila Klasičnu gimnaziju i kazališnu režiju na Akademiji dramske umjetnosti. Još u gimnaziji počela je režirati djela Sofokla i Euripida. Asistirala je mnogim hrvatskim redateljima, kao i Jiriju Menzelu na njegovim projektima u Hrvatskoj, u GK Komedija (Nemoćnik u pameti i Buba u uhu). Režira u Zagrebu, Osijeku i Sarajevu.

Za režiju Klupka dobila je nagradu na Danima satire 1999. godine, a iste je godine Klupko bilo nominirano za Nagradu hrvatskog glumišta za najbolju predstavu u cjelini. Za dramatizaciju romana Što je muškarac bez brkova dobila je nagradu na Marulićevim danima 2002., kada je ista predstava bila nagrađena kao najbolja izvedba u cjelini. Režija predstave Anđeli i vragovi ponijela je titulu najbolje kabaretske predstave na Danima satire 2002. godine. Docentica je na Odsjeku glume na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu.

Uloge u predstavi: Petar Pan – MATIJA PRSKALO, Mama Darling – MATILDA SORIĆ, Tata Darling – LUKA PEROŠ, Nana, dadilja – BRANKO SMILJANIĆ, Wendy – MARINA KOSTELAC, John – KATARINA PERICA, Michael- MAJA NEKIĆ, Zvončica – MATILDA SORIĆ, Kapetan Kuka – LUKA PEROŠ, Gusar Smee – BRANKO SMILJANIĆ, Izgubljeni dječaci – SINIŠA MILETIĆ i KATARINA PERICA, Divovski Krokodil – IVICA ANIČIĆ, Tigrasti Ljiljan – MAJA NEKIĆ

Dramaturšku obradu napravila je Marijana Fumić, za lutke i kostime je zaslužna Gordana Krebelj, scenografiju i oblikovanje svjetla potpisuje Ivo Knezović, a glazbu Damir Šimunović.

Osim na premijeri, predstavu možete pogledati dan prije, 21. siječnja u 18 sati te u reprizama 23. i 24. siječnja u 11 sati. Ulaznici možete rezervirati preko interneta na: www.zkl.hr.




You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Otkaži odgovor

Ne propustite

Darivanje

Ususret Majčinu danu na naše tržište stiže nova domaća slikovnica posvećena upravo – majčinoj ljubavi.

Zanimljivosti

Hrabra majka hrvatskoj javnosti poznate djevojčice Lave i sina Ozrena, NLP trenerica i supruga, Petra Petrušić gošća je ovotjedne epizode podcasta „Mame kod Lane“...

Zanimljivosti

Istakni svoj jedinstveni stil uz orginalne TOCO tenisice

Dobar posao

Donosimo vam još nekoliko savjeta kako se lakše vratiti na posao.

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.

Exit mobile version