Dom u retro stilu

Kada spomenete nešto što vas veže za stara vremena, sigurno vam se osmijeh razvuče na licu. Prisjećate se toga s nostalgijom i samo u odabranom društvu. Predstavljamo vam nešto što će vas konstantno podsjećati na topla vremena kad ste bili mlađi i bezbrižni – retro stil pri uređenju doma.

Naravno i za ovakvo nešto treba odvažnosti, ali prednost je što stil nije strogo definiran, stoga vam ostavlja prostor za manevar između modernog i klasičnog. Također, velika je prednost u tome što će vaš kućni budžet ostati u plusu, budući da stare fotelje ili police možete pronaći na internet trgovinama po niskoj cijeni. Ukoliko to pak ne smatrate idealnom opcijom, posjetite stari podrum svojih roditelja, potražite starije materijale, poput zastora i od njih napravite oku ugodni prekrivač za fotelju.

Izvadite iz ladica knjige, dovucite komode i sačuvajte keramičke figurice i pletene košarice. Sve to prilagodite na način da vaši detalji budu različitih veličina, boja i oblika, ali neka uvijek imaju nešto zajedničko: nijansu boje, temu ili stil.

Ovakva vrsta kućnog namještaja zahtijeva zidove u pastelnim, ali ne previše svijetlim bojama. Ukrasite ih velikim ogledalima ili hrpom poredanih slika. Ili jednostavno, probajte ih osvježiti cvjetnim tapetama u stilu 1950ih, ali neka oni budu samo preko jednog zida kako ne biste previše zatvorili prozor.

Kada krenete prepravljati postojeći noviji namještaj kako bi ga prilagodili retro stilu, pripazite na oštre rubove ormara i polica. Oštrinu suzbijte na način da prijeđete voskom preko rubova. Potom obojite željenom bojom i kada se osuši samo malo protrljajte brus papirom. Tako će originalno drvo doći do izražaja. 

U prostor uključite puno lijepih i mekanih tkanina, jastuka, dekica, čipke pa čak i debelih tepiha. Ako ste ipak alergični na grinje, vintage dodir vašoj sobi dat će starinska lampa, bilo stojeća ili na ormariću. Ukoliko imate mjesta, jedna udobna fotelja ispunjena debelom spužvom savršeno će pristajati prostoru ispred balkonskih vrata ili prozora.

U ovakvom domu stvarat ćete i dalje lijepe uspomene, slične onima iz bezbrižnog djetinjstva, daleko od modernih buka, hladnih boja i ukočenih komada namještaja.