Gastronomija

Produžite trajnost namirnica

Koliko ste puta bacili hranu zato što se pokvarila? Uz bolje skladištenje trajat će duže.
Postoje načini da se lako pokvarljivim namirnicama produži rok trajanja, i to prilično jednostavno – pravilnim čuvanjem. Kako mlijeko, jaja ili nešto drugo što volimo može ostati duže upotrebljivo? Pridavanje pozornosti skladištenju produžuje rok trajanja, katkad i nekoliko mjeseci. O uštedama i zadovoljstvu ne treba ni govoriti.

1. Jaja

DOBRO: Treba ih čuvati u izvornoj kartonskoj kutiji na polici hladnjaka. To će im produljiti trajanje za 3-4 tjedna od navedenog datuma.
LOŠE: Nemojte držati jaja na vratima hladnjaka, gdje su izložena stalnim temperaturnim promjenama.

2. Rajčica

DOBRO: Čuvajte mini (cherry) i krupne rajčice u njihovim originalnim posudama. Kod dozrelih velikih rajčica niska  temperatura zaustavlja obojenost, okus i hranjivu vrijednost.
LOŠE: Ne stavljajte zrele rajčica u blizini drugog povrća. Ispuštaju etilen i tako utječu na sazrijevanje nezrelih proizvoda koji su uskladišteni u blizini.

3. Tvrdi sir

DOBRO: zamotajte u foliju koja štiti od vlage. To će pomoći da produžite rok trajanja za čak 2-4 mjeseca.
LOŠE: Ne odbacujte koru sira jer ga ona štiti.

4. Jogurt

DOBRO: Treba ga čuvati na 4-5 Celzijevih stupnjeva, tj. u hladnjaku. Pomoći će da da mu se trajnost produži za 10-14 dana.
LOŠE: Isplativiji je u velikim bocama, ali zasebna mala pakiranja praktičnija su za konzumaciju i čuvanje.

5. Mlijeko


DOBRO: Držite ga duboko u hladnjaku, na najhladnijem mjestu.
LOŠE: Nemojte ostavljati mlijeko u vratima hladnjaka ili blizu blizu njih jer je tu zrak topliji.

6. Luk, češnjak

DOBRO: Čuvajte na toplom i suhom mjestu
LOŠE: Ne držite ih u blizini voća. Sadržavaju jake sumporne spojeve koji utječu na kvarenje. Također, ne stavljajte luk i češnjak u hladnjak, ondje se zbog hladnoće i vlage brže kvare.

7. Lubenice

DOBRO: Čuvati ih na radnoj plohi, a u hladnjak staviti dan prije konzumacije.
LOŠE: Držati ih blizu drugog voća koje ispušta plin etilen i ubrzava propadanje.

8. Jabuke

DOBRO: U hladnjaku ih možete čuvati u posebnim vrećicama koje štite od vlage. Komade narezanih jabuka nakapajte limunovim sokom kako ne bi dobili smeđu boju. Zašećerenu kašicu od jabuka spremite u frizer.
LOŠE: Nemojte jabuke držati blizu povrća, pospješuje njegovo kvarenje.

9. Krumpir

DOBRO: Čuvajte ga na hladnom i tamnom mjestu, a samo sitniji crveni u hladnjaku.
LOŠE: Ne ostavljate krumpir na Sunčevom svjetlu jer ono potiče toksin koji može biti opasan u velikim količinama. Također, nemojte držati krumpir blizu jabuka i krušaka kako ne bi dobile okus po zemlji.

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Otkaži odgovor

Ne propustite

Brinimo jedna o drugoj

Akne, suha koža i kosa, lomljivi nokti pa čak i stanja poput ekcema, dijelom su rezultat genetike, a dijelom neadekvatne prehrane.

Savjeti stručnjaka

Kompulzivno prejedanje je težak, potencijalno životno ugrožavajući, ali i izlječiv poremećaj prehrane.

Moj dom

Sigurno u ormaru čuvate neku od najdražih haljina koju tako dugo imate, a jedna je od rijetkih koja vam još nije dosadila.

Budi fit

Možemo li pravilnom prehranom utjecati na starenje?

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.

Exit mobile version