Duh i tijelo

Protiv prehlade jačanjem imuniteta

S hladnijim danima gripe i prehlade napadaju naš organizam, a kako bi dobili bitku, moramo ojačati imunitet.
– Imunitet je svojstvo organizma da uredno funkcionira u svim životnim okolnostima. Bilo koje odstupanje dovodi do poremećaja kao što su imunološke manjkavosti i preosjetljivost, ističe dr. Bojana Brajenović Gostović, liječnica opće medicine iz Zagreba.

Imunološke manjkavost mogu biti genetske, odnosno, nasljedne ili nastaju uslijed poremećaja imunosustava kao posljedica bolesti inače zdrave osobe, dok se preosjetljivost manifestira u obliku alergija. Imunološki sustav je zapravo interaktivni sustav nas i okoliša – ako imunološki sustav besprijekorno funkcionira usprkos napadima sa svih strana, nećemo oboljeti.

– Da bi očuvali svoj imunitet od bilo kojeg od spomenutih poremećaja moramo isključiti rizične čimbenike. Potrebno je što više tjelovježbe, konzumiranje raznovrsne nemasne hrane u razumnim količinama, izbjegavanj alkohola i cigaretnog dima, te koliko god možemo, izbjegavanje stresa. Mogli bi se čak i našaliti te reći – što manje kemije, a što više prirode, savjetuje Gostović.

Nos – prva linija obrane

Imale su naše bake pravo kada su nam govorile da nam za noge i glavu uvijek mora biti toplo. Uz to, nos nam je prva linija obrane jer upravo smrzavanje nosa usporava funkciju dlačica koje pročišćavaju i sprječavaju ulazak bakterija i virusa u organizam.



Med i topli čaj će također pridonijeti jačanju imunološkog sustava. Na raspolaganju su razni okusi, a najbolji su oni biljni kao što je zeleni čaj koji je bogat izvor antioksidansa i vitamina.

Iscijedite li limun u voćni čaj, bit će to prava vitaminska bomba u borbi protiv virusa i bakterija.


Vođenjem ljubavi do imuniteta

Ono što je najbitnije i čega bi se trebali držati cijele godine je – jedite zdravo. Pri tome se misli na puno voća i povrća, cjelovitih žitarica i zdravih masnoća. Unosite li svaki dan probiotičke jogurte koji u sebi imaju „dobre bakterije“, smanjit ćete rizik prehlada, ali i njihovo trajanje. Njemačka istraživanja su pokazala kako dnevna konzumacija probiotika smanjuje trajanje prehlade za dva dana.

Vježbajte barem tri puta tjedno. Ne mora nužno biti težak trening u teretani. Pola sata šetnje biti će dovoljno. Ako niste sportski tip, nedavno istraživanje američkih stručnjaka pokazalo je kako vođenjem ljubavi tijelo prizvodi 30 posto više imunoglobulina, tvari koja ojačava imunitet, zato – zavucite se u topli krevet i uživajte!


You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Otkaži odgovor

Ne propustite

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.

Exit mobile version