Duh i tijelo

Putevima yoge kroz Indiju

Ispričat ću vam svoju osobnu priču o tome kako su me yoga i Indija oblikovali kao osobu i kao yoga učiteljicu.

Ispričat ću vam svoju osobnu priču o tome kako su me yoga i Indija oblikovali kao osobu i kao yoga učiteljicu. Podijelit ću s vama svoja iskustva, doživljaje i spoznaje koje sam stekla na svojim putovanjima kroz ovu čudesnu zemlju.

Nadam se da ćete uživati u mojoj priči i da ćete možda i sami osjetiti poziv da istražite yogu i Indiju.

Istražite yogu i Indiju

S yogom sam se susrela još kao dijete jer je moja majka vježbala yogu pa sam pohađala s njom satove yoge.

Moja ljubav prema Indiji nastavila se u srednjoj školi, kada sam počela čitati knjige o indijskoj kulturi, religiji, filozofiji i povijesti. Bila sam fascinirana raznolikošću, bogatstvom i dubinom indijske civilizacije, koja je jedna od najstarijih i najutjecajnijih u svijetu.

Željela sam saznati više o Indiji, njenom jeziku, književnosti i umjetnosti. Zato sam se odlučila upisati na studij indologije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Indologija je znanost koja se bavi proučavanjem Indije i njenog nasljeđa. Na studiju indologije sam učila sanskrt, staroindijski jezik koji je temelj mnogih drugih indijskih jezika i koji je jezik klasične indijske književnosti.

Učila sam i o indijskim religijama, posebno o hinduizmu, budizmu i džainizmu, koje su nastale u Indiji i koje su imale veliki utjecaj na duhovni razvoj čovječanstva. Učila sam i o indijskoj filozofiji, koja je razvila različite škole mišljenja i sustave znanja, koji se bave pitanjima postojanja, spoznaje, etike i estetike.

Putovanje s kćeri

Tada sam počela i samostalno prakticirati yogu te sam se 2004. godine uputila s kolegama indolozima prvi puta u Indiju. Moje prvo putovanje je trajalo dva mjeseca i tada sam obišla cijelu Indiju, krenuvši iz Delhija pa sve do najjužnije točke Indije i vrativši se ponovno u Delhi. Putovali smo vlakovima i autobusima.

Indija me se toliko dojmila da sam se odlučila vratiti nakon 6 mjeseci te ostati dulje, ukupno 6 mjeseci. I tako sam od 2004. provela ukupno deset zima u Indiji, s mojom kćerkom koja sada ima 17 godina.

Putovanje u Indiju je bilo jedno od najljepših i najizazovnijih iskustava u mom životu. Indija je zemlja kontrasta, ljepote i kaosa, bogatstva i siromaštva, mudrosti i ludosti. Indija je zemlja koja te tjera da se suočiš sa sobom, sa svojim strahovima, predrasudama, slabostima i snagama. Indija je zemlja koja te uči da cijeniš ono što imaš, da budeš zahvalan, skroman, otvoren i suosjećajan.

Istražujući Indiju, kćer i ja smo boravile po mnogim ashramima, putovale, proučavale razne stilove yoge. Yoga je postala moj način života, moja strast i moja inspiracija.

Na svom putu kroz Indiju, posjetila sam mnoga mjesta koja su me oduševila, dirnula i promijenila. Vidjela sam veličanstveni Taj Mahal, simbol ljubavi i ljepote. Kupala sam se u svetoj rijeci Gangi, koja simbolizira život i pročišćenje. Planinarila sam po obroncima Himalaje koja simbolizira uzvišenost i transcendenciju. Meditirala sam i vježbala yogu u ašramima, gdje sam osjetila mir i harmoniju.

Čarobni ljudi koji su me nadahnuli, poučili i obogatili

Na svojim putovanjima kroz Indiju, susrela sam mnoge ljude koji su me nadahnuli, poučili i obogatili. Upoznala sam mudre učitelje, koji su mi prenijeli svoje znanje i iskustvo o yogi i duhovnosti. Upoznala sam siromašne ljude, koji su mi pokazali svoju velikodušnost i gostoljubivost. Upoznala sam bolesne ljude, koji su mi pokazali svoju hrabrost i nadu. Upoznala sam sebe i otkrila svoje potencijale i granice.

U međuvremenu sam završila tri škole za učitelje yoge. Veleposlanstvo Indije i AYUSH ministarstvo Indije me je sponzoriralo na studiju yoge u S-VYASA Yoga University u Bangaloreu, koji je jedan od najpoznatijih i najuglednijih institucija za yogu u svijetu.

S-Vyasa fakultet je osnovan 1986. godine, a 2002. godine je dobio status sveučilišta. S-Vyasa fakultet se bavi istraživanjem, obrazovanjem i primjenom yoge, na temelju učenja Swamija Vivekanande, koji je bio veliki indijski filozof, reformator i jogi.
S-Vyasa fakultet ima viziju da promiče yogu kao način života, koji donosi zdravlje, sreću i mir u svijet. Diplomirala sam sa 60 yoga učitelja iz cijeloga svijeta.

Moje sljedeće putovanje u Indiju je za mjesec dana u Rajasthan te sljedeće godine u veljači 2025. vodim Holistic Yoga Retreat u Pushkaru.

Nadam se da sam vas barem malo inspirirala da krenete na put yoge ili u Indiju.
Namaste!

Izabela Marić 
www.verbasana.com

Ne propustite

Savjeti stručnjaka

Uz male preinake u svakodnevici, lakše se diše!

Trudnoća

Potreba za željezom eksponencijalno raste tijekom trudnoće, a vrhunac doseže u trećem tromjesečju kada ne možete unijeti toliko željeza samo iz hrane bogate željezom!

Duh i tijelo

Oni koji su počeli pisati dnevnik zahvalnosti tvrde da usredotočenost na ono na čemu smo zahvalni pomaže prekinuti začarani krug negativnih misli.

Suncokreti na oblacima

Uvijek mi bude zanimljivo kako se po tim ženskim kavama često uzme jedna od neprisutnih prijateljica u usta.

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.

Exit mobile version