Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Gastronomija

Quiche sa šumskim gljivama

Uživajte u plodovima svog gljivarenja

Sezona je jesenskih kiša i gljive su počele rasti kao lude. Ne propustite priliku ubrati ove prekrasne jesenske plodove, samo budite oprezni jer znate kako se kaže: Sve gljive su jestive, neke više puta, a neke pak samo jednom!

Ako niste vični prepoznavanju ovih šumskih blaga, ne gljivarite sami već uz pratnju stručnjaka. Pravi poznavalac gljiva ne postaje se tek tako, potrebno je puno proučavanja literature i razmjena iskustava među gljivarima kako vam svaka berba ne bi bila i posljednja. Stoga vam preporučujemo da počnete s berbom vrganja, jer ih je lako raspoznati te imaju samo jednu sličnu otrovnicu, takozvani Vražji vrganj, koja također ima spužvasti klobuk no žarko crveni stručak koji ne možete ne zamijetiti.

Vrganji su najrasprostranjenija vrsta gljiva na našim prostorima. S donje strane imaju spužvasti klobuk i debeli stručak. Rastu u bukovim, hrastovim i crnogoričnim šumama, a njihova sezona traje od svibnja do studenog, posebice sada kada se stalno izmjenjuje kiša i sunce. Ovih dana iskoristite lijepo vrijeme i krenite u pohod na gljive.

vrganjiOne se koriste u prehrani još od doba Babilonaca, starih Egipćana i Indijanaca. Koristili su ih i u Kini i Japanu prije nekoliko tisuća godina, ne samo u kulinarstvu, već i zbog ljekovitosti pojedinih vrsta.

Gljive se dobro uklapaju u sve vrsta jela pa stoga ne čudi da su stari filozofi jela spremljena od ovih šumskih bisera zvali “carskom hranom” ili “hranom bogova”.

Vrganji i ostale šumske gljive čest su sastojak kremastih rižota i umaka, a odlično se slažu i s jajima. Mi vam donosimo recept za quiche sa šumskim gljivama, jedan od redakcijskih favorita.

RECEPT – QUICHE SA ŠUMSKIM GLJIVAMA

Sastojci:

Za tijesto:

  • 250 gr brašna
  • 125 gr maslaca
  • 1 jaje
  • žlica kiselog vrhnja

Punjenje:

  • 20 dkg raznih šumskih gljiva (vrganji, biserke, rusule..)
  • 10 dkg šampinjona
  • 4 jaja
  • vrhnje za kuhanje
  • kiselo vrhnje
  • 1 režanj češnjaka
  • pola crvenog luka srednje veličine
  • parmezan
  • sol, papar, muškatni oraščić

quiche s vrganjima tekstPriprema:

Zamijesite maslac koji ste ostavili pola sata na sobnoj temperaturi, s brašnom, jajetom s jednom žlicom vrhnja te dodajte malo soli. Kada ste zamijesili prhko tijesto, ostavite ga u frižideru na pola sata, a za to vrijeme možete pripremiti punjenje za pitu odnosno quiche.

Gljive operite i osušite, narežite po želji, na velike ili manje komade te ih pirjajte na sitno narezanom crvenom luku. Posolite ih a kada puste tekućinu dodajte i sitno narezani češnjak. Kuhate još minutu ili dvije, a zatim maknite s vatre i pustite neka se gljive ohlade.

U zdjeli umutite jaja s ostatkom kiselog vrhnja, vrhnjem za kuhanje, soli, paprom, muškatnim oraščićem i parmezanom te smjesi dodajte gljive.

Izvaljajte tijesto, smjestite ga u namašćeni i pobrašnjeni protvan za pite, izbodite vilicom te stavite peći na 200 stupnjeva na 10 minuta dok ne dobije laganu zlatnu boju. Zatim u njega izlijte smjesu s gljivama, na vrh posipajte još malo parmezana i stavite peći još na 20 minuta. Poslužite toplo ili hladno. Dobar tek!

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ne propustite

Budi fit

Možemo li pravilnom prehranom utjecati na starenje?

Gastronomija

Ako ste ljubitelj biljne prehrane, a načela veganstva imate u malom prstu, sljedeći recept oduševit će sva vaša čula.

Gastronomija

Kremšnite su desert koji oduševljava nepce svih ljubitelja poslastica.

Savjeti i preporuke

Prhut mogu dobiti i osobe s masnom i osobe sa suhom kožom.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.