Rani znakovi emocionalnog zlostavljanja

emocije

“Sve toksične veze počinju kao savršene veze pa je lako, kada stvari krenu po zlu, usredotočiti se na ono što je nekada bilo i željeti da se to vrati”, objašnjava Katie Hold šefica organizacije One Love Foundation. Organizaciju One Love utemeljila je Sharon Love nakon što je njezinu kćer 2010. ubio bivši dečko. Mjesecima nakon tragične smrti svog djeteta, Sharon je shvatila da bi njezina kći i danas bila živa da je vidjela rane znakove emocionalnog zlostavljanja.

Ovo su rani znakovi emocionalnog zlostavljanja:

1. Osoba se udaljava od obitelji i prijatelja

Prva faza nasilne veze je izolacija – ako primijetite da se vaša prijateljica/prijatelj više ne druži s osobama s kojima se družila/družio te sve vrijeme provodi s partnerom, znak je za uzbunu. “Osoba više ne radi stvari koje je voljela i ne provodi vrijeme s dragim joj ljudima. Ponekad može donositi i nagle, nelogične odluke poput preseljenja u drugi grad”, dodaje Hood. Emocionalno zlostavljanje znači da apsolutnu kontrolu od strane partnera te žrtva ima osjećaj da ne upravlja svojim životom i većinu vremena je zbunjena. “Emocionalno zlostavljanje uvelike narušava samopouzdanje. Ako primijetite da vaš prijatelj(prijateljica se povlači u sebe, odsutan/odsutna je dok je s vama u društvu, malo govori – znak je da nešto nije u redu”, kaže Hood.

2. Nije u stanju donositi odluke

Ako primijetite da osoba cijelo vrijeme dok je s vama šalje poruke partneru/partnerici ili ih non stop provjerava, znak je za uzbunu. Isto tako, znak je za uzbunu ako osoba u posljednji trenutak otkaže dogovor ili stvara planove samo u prethodnom dogovoru sa svojim partnerom, odnosno nakon njegovog dopuštenja. Isto tako, ako njihova veza izgleda turbulentna, ne mora značiti da su strastveni , već da je vaš prijatelj/prijateljica u opasnosti.

Kako pomoći emocionalno zlostavljanoj osobi?

U ovakvim situacijama teško je biti pametan. Možda imate osjećaj da se trebate umiješati, no najbolje je da vaš prijatelj/prijateljica sam/sama napravi rez i dođe k sebi. Najbolje što vi možete napraviti je dati bezuvjetnu podršku i razgovarati s njim/njom te postavljati pitanja koja nisu prenapadna, iako je to donekle nemoguće u toj situaciji.

“Vjerojatno će osoba izbjegavati odgovoriti na ta pitanja i uvjeravati vas da je sve u redu. Važno je ne inzistirati na odgovorima jer ćete tada preslikati ponašanje partnera zlostavljača. Važno je držati komunikaciju otvorenom i učiniti se da osoba osjeti podršku i sama se odluči povjeriti”, objašnjava Hood. U međuvremenu, razgovarajte s ostalim prijateljima i obitelji žrtve da vidite jesu li oni primijetili isto što i vi. Nije pametno inzistirati da ostavi nasilnog partnera jer je vrijeme nakon prekida najkritičnije za žrtvu. Ako vjerujete da je vaš prijatelj/prijateljica u opasnosti, kontaktirajte policiju. Najgore što možete učiniti je odustati. “Ne ostavljate svog prijatelja/prijateljicu iako vas jako frustrira to što vas ne sluša. On/ona vas treba više, no ikada”, zaključuje Hood.