Knjige i glazba

“Raspeće strasti” Dimitrija Popovića

Agape – duhovna ljubav i seksualnost u knjizi o Mariji Magdaleni.
Umjetnik, slikar, pisac Dimitrije Popović izdao je prvi roman nazvan „Raspeće strasti“ koji je nastajao čak sedam godina. Knjiga čitatelja šalje u autorovo rodno Cetinje gdje priču lokalne djevojke obilježene kao kurve isprepleće sa životnim putom Marije Magdalene.

– Ne zanima me odnos Krista i Magdalene, je li bio seksualne prirode ili nije, već me zanima sama Marija Magdalena,- s teškom mukom nakon operacije glasnica govorio je na promociji Dimitrije Popović.

Bez opterećenja s povijesnim detaljima

O knjizi je govorila i profesorica književnosti Andrea Zlatar:

– U ovim književnim trenucima nakon "Da Vincijevog koda" i popularizacije takve književnosti od Dimitrija je bilo hrabro pisati ovu knjigu. Ipak, razlika je što je ovo roman priče te se autor ne opterećuje s povijesnim detaljima. Ne ide za efektom spektakularizacije, već intimizacije kroz lik slikara Salvadorea i modela Marije Magdalene. Dimitrije ovaj put slika riječima,- dodala je Zlatar.

Na promociji je bilo mnogo Dimitrijevih prijatelja i obožavatelja koji su veselo žamorili zbog njegovog novog djela i zato što je ipak odlučio progovoriti nekoliko riječi.

Mlada dramska umjetnica Dora Lipovčan čitala je ulomke iz knjige koji govore o trenucima kada se autor prvi put zainteresirao za Magdalenu. Bilo je to kada je vidio sliku Georgesa de la Toura "Marija Magdalena" na kojoj uz mirni plamen svijeće sjedi Magdalena i u krilu drži ljudsku lubanju, jer je griješila. Detalj je privukao Popovića.

– Ja sam oduvijek željela raditi s Dimitrijem i sretna sam što mi se pružila prilika,- rekla je za she.hr Dora Lipovčan.

Izložba u Klovićevim dvorima

Ona se naime nalazi u ulozi Magdalene na Dimitrijevim slikama i fotografijama. Otvorenje izložbe bit će u Klovićevim dvorima u četvrtak 4. prosinca 2008. godine.

– Kroz fotografije možete vidjeti proces u kojem Marija Magdalena prolazi put od grijeha do svetosti. Ne znam koliko sam dobro to uspjela prikazati, valjda kako na kojoj fotografiji. U svakom od nas leži malo Marije Magdalene, svi se borimo u sebi između svetice i kurve te trpimo osudu društva i to stoički podnosimo,- kaže Lipovčan.

Dimitrijev roman u izdanju Naklade Ljevak možete kupiti u knjižarama diljem hrvatske po cijeni od 139 kuna.

– Želio sam da se čitatelj osjeti kao sudionikom onog što čita, htio bih da je „Raspeće strasti“ raspeto u vašim rukama te da ste zadovoljni onim što čitate,- rekao je Dimitrije Popović.

 

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Otkaži odgovor

Ne propustite

Knjige i glazba

Poklanjamo knjigu iz perspektive jedne žene i svih žena.

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.

Exit mobile version