Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Dobar posao

Ravnoteža majčinstva i posla

Recept četiri žena za uspjeh u poslovnom i obiteljskom životu.

Priče koje vam u nastavku predstavljamo intimne su i poučne za svakog kako bismo shvatili koliko je važno čuvati jedini prostor za koji se vrijedi boriti. Kada sam svaku od sugovornica pitala može li sudjelovati u reportaži sve su se brzo odazvale. Gotovo u nekoliko sati stigli su odgovori i intimne priče četiriju uspješnih poslovnih žena, a ujedno majki i poduzetnica. Svaka dominira u svojem području, medijima, odnosima s javnošću, savjetovanju, coachingu. Niti jedna nije zanemarila majčinstvo kao ulogu unatoč nekada vrlo teškim trenucima koje poslovne obaveze donose.

''Nije to problem, naprotiv, to je dodatna snaga i poticaj. Prije svega uvjerena sam da nema čarobne formule uspjeha i da svaka žena, majka, poduzetnica treba naći vlastiti model'', objašnjava Nada Finderle, suvlasnica tvrtke Analiza 360, sugovornica reportaže u kojoj glavne uloge nose žene čiji je moto raditi, ali i voditi svoj privatni život.

Preslagivanje prioriteta, dobra organizacija i podrška obitelji tri su elementa ključna za ravnotežu između uloge majke i poslovne žene, smatraju sugovornice takozvanom tajnom formulom balansa.

Nataša Trslić Štambak – regionalna direktorica agencije Grayling
Što se događa s privatnim životom kod poslovnih žena kada nastupi majčinstvo?

Velike promjene u ženinom poslovnom životu, donosi dolazak djeteta. Osim što ste poslovna žena postajete i majka, a to su posve nove obaveze i nove uloge.

''Dolazak djeteta prisili vas da presložite svoj život – u najpozitivnijem smislu. Više ne dopuštam da na poslu ostajem puno duže od radnog vremena – imam poseban poticaj da poslovne obaveze završim na vrijeme kako bih poslijepodne mogla provesti s djetetom. I to vrijeme za mene je prava antistres terapija! Dok sam udubljena u igru i priče, poslovni problemi nestaju. Naravno, i uz najbolju organizaciju ponekad se desi da zbog kratkih rokova na projektima moram ostati do navečer, ili jednostavno 'uleti' neka večernja poslovna obaveza ili duže poslovno putovanje – i tu nastupa podrška obitelji. Bez fleksibilnosti i razumijevanja supruga moj bi poslovni život bio puno kompliciraniji, da ne kažem neizvediv'', objašnjava regionalna direktorica za Jugoistočnu Europu agencije Grayling, Nataša Trslić Štambak.Nataša je jedna od rijetkih koja ima sreću raditi u tvrtki koja joj omogućuje maksimalno fleksibilno radno vrijeme i mogućnost rada od kuće, prema potrebi. ''Naravno, tako nešto moguće je jedino u uvjetima gdje su zaposlenici dovoljno odgovorni i profesionalni da takve uvjete ne zloporabe.'' dodaje Nataša.

Sandre Mihelčić – direktorica i vlasnica Business Media Groupe
Dijete nas vraća u dječje godine, pomlađuje duh i vraća osmijeh na lice!

Priča Sandre Mihelčić direktorice i vlasnice Business Media Groupe, čiji je profesionalni uspon bio može se reći manje bolan u odnosu na veliku borbu za majčinstvo, je priča sa sretnim završetkom. Sandra je osam godina čekala na usvajanje djeteta. No, nakon duge i iscrpljujuće borbe s administracijom, konačno je uspjela.

''Mlade žene često puta odgađaju majčinstvo radi karijere što za posljedicu može imati nemogućnost rađanja u kasnijoj životnoj dobi. No, svaka žena u svoje vrijeme dođe u situaciju da osim poslovne uloge dobije još jednu, onu najslađu-majčinsku. Kad dijete dođe u obitelj sve životne navike se mijenjaju, ono što je prije bilo bitno, sad je manje bitno, čovjek se više ne zamara sitnicama već nastoji što više slobodnog vremena provesti s djetetom, posebice ako je to dijete dugo iščekivano. Život s djetetom daje sasvim novu dimenziju i pogled na život, daje mi motiv da u svom poslu budem još bolja jer znam za koga radim i stvaram", objašnjava Sandra.Sandra smatra da žena, posebice ako je mlada, mora odlučiti hoće li prvo graditi obitelj ili karijeru ili će paralelno i jedno i drugo. No, nakon početne euforije treba se vratiti i na posao te izbalansirati obiteljski i poslovni život. Kod žena poduzetnica to je nešto teže jer one se u potpunosti nikad ne povlače s posla, pa čak niti kad su na rodiljnom dopustu.

''Za potpunu ravnotežu i zadovoljstvo potrebno je postaviti prioritete u poslu i fokusirati se samo na bitne stvari. Kao majka uočila sam da sam prije jako puno vremena trošila na bespotrebne stvari i da se jednostavnom reorganizacijom posla te delegiranjem mogu čuda napraviti. Mislim da sam našla balans, osmjeh mog Frana kazuje mi da idem dobrim putem.", objašnjava Sandra.

Nada Finderlesuvlasnica tvrtke Analiza 360°
Volim biti žena, volim biti majka i volim biti poduzetnica !

Nada Finderle, ima i teških dana kako u ulozi majke, tako i u ulozi poduzetnice, ali poručuje da je bitno ne odustajati, raditi, rješavati probleme i nadati se boljem sutra. I Nadino iskustvo govori da je najvažnije imati jasno posložene prioritete u životu, pogotovo u najvažnijim dijelovima života, a uz podršku partnera i obitelji, sve je moguće.

''Meni su apsolutno na prvom mjestu djeca i obitelj, pa tek tada posao. Pri tome se u svim segmentima života maksimalno trudim biti najbolja što mogu. Vjerujem da je svaka milisekunda života koju provedemo sa djecom od neprocjenjive vrijednosti i da se upravo ta uložena životna energija najbolje oplemeni kroz život. Dakle, najvrjednijom životnom investicijom smatram ulaganje u obitelj, dakle u odgoj i odrastanje djece. Ono što također smatram vrlo važnim je, ne tražiti i ne očekivati perfekcionizam. Važno je u određenom trenutku potruditi se i napraviti najbolje što tada znamo i možemo.''Nada priznaje da se dogodi faza u poslovanju kada je posao tako okupira i istroši, da na kraju dana kada želi provesti vrijeme sa djecom, poslušati što mi imaju za reći, znam biti toliko umorna da ih gleda i pokušava slušati, ali ne ide.

''Mislim da je dozvoljeno ponekad pogriješiti. Vrlo je važno stalno komunicirati prilagođeno dobi djeteta. Priznajem, jako sam sretna što sam žena, majka i poduzetnica i što imam tu sreću da mogu osjetiti i uživati u sva tri navedena segmenta života'', zaključuje Nada.

Elene Cvjetkovićosobni coach i vlasnica Mislione
Multitasking je ključan kada treba kvalitetno raditi svoj posao i istovremeno biti 'prisutan' roditelj.


Priča Elene Cvjetković, osobnog coacha i vlasnice Mislione, može se reći da je dobar primjer korištenja različitih alata i tehnika potrebnih za kvalitetno upravljanje vremenom, kao i dobre organizacije. Elena smatra da je upravo faktor vremena ključan u poziciji kada treba kvalitetno raditi svoj posao i istovremeno biti 'prisutan' roditelj: i doma, i u školi, i na brojnim društvenim aktivnostima. Drugim riječima – multitasking!

''Moje je dijete školarac, što podrazumijeva određeni stupanj samostalnosti. Znala sam, dok je još bio beba, nekada zastati s mišlju da ću nešto jako, jako važno propustiti, no već isto popodne tog dana bilo je naše: sve je nadoknadio osmijeh od uha do uha i klimavi hod prema mom zagrljaju. Nije bio važan precizan trenutak prvog koraka, već onaj kad smo te prve korake podijelili zajedno. Neprocjenjivo", kaže Elena.

Elena razboličuje mit ravnoteže poslovnog i privatnog u smislu da je to savršen balans na vagi života. Jer, objašnjava da različite životne faze donose različitu prevagu, i stoga je nužno osvijestiti gdje smo, na koji način i kako možemo i iz trenutne situacije izvući maksimum učinkovitosti, pravilno postavljajući prioritete, u skladu sa svojim vrijednostima. I ne gubeći – sebe, u procesu.

''Suprug i ja 'uskačemo' jedno drugom i već smo u kombinatorici unutar zadanog vremena. Iako smo 'sami svoji gazde', pa netko može pomisliti da sebi možemo dozvoliti slobodu korištenja svog vremena, treba ponoviti da je za nas, kao i za većinu malih poduzetnika, rad nešto što je stalno prisutno, granica privatnog i poslovnog tanka, da ne govorim o povećanoj količini napora koju je danas potrebno uložiti u realizaciju posla – od kojeg ovisi naša egzistencija.", objašnjava Elena.

Nekad vaga pretegne gore, nekad dolje, no vraški se trudim! ''Jesam li dobar roditelj? Opet, radim najbolje što znam, kad ne znam – pitam, i ponovo: vraški se trudim. Vrijeme će pokazati", zaključuje Elena.

Profitiraj.hr

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ne propustite

Obitelj

Ne postoji nitko tko nam bolje, od žena koje su rodile i u 20-ima i u 40-ima, može odgovoriti na pitanje kada je bolje...

Dobar posao

Donosimo vam još nekoliko savjeta kako se lakše vratiti na posao.

Dobar posao

Novost koju uvodimo u vaš život je da se sukobe može uspješno riješiti, bez da je jedna strana gubitnička, a druga pobjednička.

Dobar posao

Kako osvojiti poslovni svijet u kojem vladaju muškarci, a istovremeno ostati žena koja uživa u svojim hobijima?

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.