Gastronomija

Recept za truffles koje nećete moći prestati jesti

Njihova priprema je izuzetno jednostavna, možete se sami poigrati s dodavanjem omiljenih aroma

Truffels su ukusne kuglice od čokoladnog ganachea. Njihova priprema je izuzetno jednostavna, možete se sami poigrati s dodavanjem omiljenih aroma. Svakako ih pripremite ovog mjeseca jer zaista unose dašak profinjenosti na blagadnski stol. Donosimo recept za truffles koji se tope u ustima.

Sastojci (otprilike 36 komada):

250 g kvalitetne tamne čokolade
200 ml slatkog vrhnja
30 g maslaca
prstohvat soli
razne arome: naranča, instant kava, chilli

Priprema:

U prikladnoj zdjeli (poželjno koja ima poklopac) natrgati čokoladu na kockice i ostaviti sa strane. Na slaboj vatri staviti da se ugrije slatko vrhnje te u njega dodati maslac narezan na kockice. Lagano miješati dok se maslac ne počne topiti. Zatim malo pojačati vatru te čim se uz rub zdjele počinju stvarati mjehurići skinuti vrhnje s vatre. Natrgane kockice čokolade preliti vrućim vrhnjem pa lagano izmiješati. Ostaviti tako smjesu nekoliko minuta na miru, kako bi toplina vrhnja otopila čokoladi. Nakon 4-5 minuta izmiješati smjesu dok ne postane jednolika i sjajna te dodati prstohvat soli.

U ovoj fazi dodajemo i aromu po želji. Ukoliko se odlučite za popularne orange truffels, najbolja opcija je naranča šećer (proizvodi Kotany), koja se odlikuje prirodnom aromom naranče i odlično miriše. Za ovu količinu potrebno je u smjesu dodati 5 čajnih žličica. Imajte na umu kako će ove kuglice onda biti nešto slađe budući da im dodajemo naranča – šećer, no one su idealne za djecu.

Za odrasle su chilli i kava odličan izbor. Chilli ipak dodajte oprezno, stavljate ga pomalo, na vrh žličice, dobro umješajte u smjesu te ju kušajte nakon svakog dodavanja. Potrebna količina ovisi i vrsti chillija te proizvođaču. Chilli s kojim sam ja radila je također Kotany, on čak ni nije pretjerano jak, a ukupno sam stavila 2 ravne čajne žličice. Radite li s kavom, možete dodati do 2 čajne žličice instant kave u vrhnje još dok se ono zagrijava ili naknadno u još toplu smjesu kako bi se i sama kava istopila.

Nakon što ste “začinili“ svoju smjesu, poklopljeno posudu spremite u hladnjak na minimum 4 sata, no najbolje preko noći.

Idući dan navlaženim rukama formirajte kuglice, koje poput pravih tartufa smiju biti nepravilne i grbave. Štoviše, poželjno je da ih što kraće izrađujete i formirate jer jako brzo počinju mekšati. Zatim ih uvaljajte u kakao prah. Do služenja ih držite u hladnjaku.

 

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Otkaži odgovor

Ne propustite

Gastronomija

Ako ste ljubitelj biljne prehrane, a načela veganstva imate u malom prstu, sljedeći recept oduševit će sva vaša čula.

Gastronomija

Kremšnite su desert koji oduševljava nepce svih ljubitelja poslastica.

Savjeti i preporuke

Prhut mogu dobiti i osobe s masnom i osobe sa suhom kožom.

Gastronomija

Kopar odmah podsjeća na kisele krastavce i salatu od krumpira, ali je stoljećima imao mjesto u kuhinjama diljem Europe i Azije.

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.

Exit mobile version