Dobar posao

Recesijska potpora ženama

Bečanke se žele bolje pozicionirati žena na tržištu rada.
Bečka je udruga “Women fit for business” u rujnu ove godine provela istraživanje o utjecaju globalne ekonomske krize na tzv. bečko “žensko” tržište rada. Istraživanjem je obuhvaćeno 340 poduzetnica, od kojih čak 47 posto radi u vlastitom stanu te često ne posjeduje niti posebnu radnu sobu.

Posljedice ekonomske krize proizlaze prije svega iz novonastale situacije na tržištu rada. Žene u Beču zarađuju u prosjeku čak 41 posto manje od muškaraca, što je uvjetovano i činjenicom da mnoge Bečanke iz obiteljskih razloga rade po skraćenoj satnici.

– No usporedimo li i isključivo puno radno vrijeme, dolazimo do poražavajuće činjenice, da žene zarađuju 22 posto manje od svojih muških kolega,- kaže predsjednica udruge gospođa Christina Ornest.

To objašnjava i činjenica, da se na vodećim pozicijama većine velikih kompanija, ali i manjih tvrtki, nalaze uglavnom muškarci. Kako bi izašle iz ovog začaranog kruga, mnoge su se žene odlučile pokrenuti samostalan posao.

Za usavršavanja i zapošljavanja

No kriza ne donosi sa sobom samo negativne posljedice, ona je i mogućnost novog utvrđivanja vlastite pozicija na tržištu potaknutog uspostavljanjem novog tržišnog poretka. Upravo iz tih su se razloga i bečke gradske vlasti, posebice Bečki ured za ženska pitanja MA 57, na čelu s voditeljicom Sandrom Frauenberger, odlučile uvesti nove poticajne mjere za privatne poduzetnice.

Bečanke će tako u buduće moći ostvariti financijsku pomoć u svrhu usavršavanja, posebice u tehničkim zanimanjima kojima još uvijek dominiraju muškarci. Osim toga bečke su gradske vlasti osmislile i poseban paket mjera za poticanje poduzeća koja pojačano zapošljavaju žene. Osim besplatnih informacija i radionica, vlasnici ovih poduzeća imaju i prednost kod podjele gradskih poslova.



You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Otkaži odgovor

Ne propustite

SheRULES

Janja je osluškivala intuiciju i reagirala instinktivno. No najvažnije je da je poslušala sebe.

Drama Queen

S nekima bih nešto i odradila, a s nekima ne bih.

Dobar posao

Jedan od ključnih elemenata borbe za ravnopravnost spolova jest osigurati jednakost plaća za jednak rad, međutim, istraživanja i dalje otkrivaju duboke disparitete u primanjima između...

Drama Queen

Ne treba misliti da išta zaslužuješ, bilo da se radi o prilici, odgovoru, raščišćavanju neke situacije…

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.

Exit mobile version