Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Dobar posao

Sandra Mihelčić: Bez pružanja dodatnih usluga niti jedna tiskovina neće opstati

Sandra Mihelčić, magistrica ekonomije, specijalistica za marketing i poduzetnica, u biznisu je više od 20 godina od čega 14 u poduzetništvu.

Sandra Mihelčić, magistrica ekonomije, specijalistica za marketing i poduzetnica, u biznisu je više od 20 godina od čega 14 u poduzetništvu. Nakon što je radila za poznate domaće i svjetske korporacije na pozicijama srednjeg menadžmenta  već 14 godina vodi vlastitu medijsku grupaciju Business Media Group iz Zagreba.

U poduzetništvo se upustila, kaže, zato što je željela stvarati nove vrijednosti na tržištu, otvarati nova radna mjesta, prenositi stečeno znanje i iskustvo, te aktivno sudjelovati u gospodarstvu. Biti pasivni promatrač, raditi za druge, provoditi tuđe želje i ciljeve jednostavno je više nije usrećivalo, bez obzira na sigurnost u okrilju velikih kompanija za koje je radila. Danas gotovo da nema ni jedne hrvatske tvrtke koja ne čita barem jedno njihovo tiskano ili digitalno izdanje ili ne pohađa njihove edukacije te koriste usluge consultinga.

Business Media Group-a startala je 2002. godine, ako se ne varam. Gdje vidite budućnost tiskanih medija? Kakav je Vaš odnos spram digitalnih medija?

Mjesta za kvalitetan tiskani medij na tržištu će uvijek biti, uz uvjete da pruža dodanu vrijednost, te da se ili specijalizira ili fokusira na široke mase, a često puta mora pružiti sve navedeno. Mnogi su se mediji iz naše poslovne branše zatvorili, i to mi je žao vidjeti, jer izuzetno cijenim konkurenciju, ona mi diže letvicu i daje motiv da ostanemo najbolji.

Smatram da čitateljima, u našem slučaju poslovnim ljudima, treba pružiti dodanu vrijednost, jer su prošla vremena kad su poslovnjaci odlazili ciljano na kiosk kupiti određenu tiskovinu. Oni za to jednostavno nemaju više interesa i vremena, zatvoreni u uredu od jutra do mraka ili na putovanjima, teško da će svoje slobodne minute potrošiti na odlazak do kioska kupiti novi broj neke tiskovine. U današnje vrijeme kiosk služi kao promotivni kanal, informacija da je novi broj izašao. Stoga se tiskovine moraju okrenuti i digitalnom sadržaju i pružanju dodanih usluga.

Danas kupci traže puno više, uz tiskovinu traže pristup specijaliziranim servisima koji će im pomoći u poslovanju, dostavu na kućnu/e mail adresu u tiskanom i u digitalnom obliku, traže portal, multimedijalnu aplikaciju, traže da ih se sjetite tijekom trajanja njihove pretplate. Oni žele direktan kontakt s vama, žele vas čuti telefonom, žele s vama komunicirati putem društvenih mreža, žele vas vidjeti putem live streama ili na konferencijama. Žele vas osobno posjetiti, žele individualan pristup njihovim poslovnim problemima. Morate im pružiti čitav paket usluga kako bi uz sve to, uz uvjet kvalitetnog sadržaja koji se ne baca, odlučili kupiti ili pretplatiti se na tisak. U današnje vrijeme tisak je popratni sadržaj, kupac plaća sve ostalo, a tiskovinu očekuje besplatno.

Naša medijska grupa je to prepoznala još prije 14 godina kad smo startali s koncepcijom u koju se nitko nije usudio krenuti-specijalizirani edukativni poslovni sadržaj, bez politike i žutila.  Trenutno izdajemo 3 tiskana poslovna mjesečnika, 2 internetska časopisa, 5 poslovnih portala te 1 multimedijalnu poslovnu aplikaciju. Naš autorski i novinarski tim mjesečno napiše oko 350 stranica originalnog teksta. Surađujemo s oko 100 autora, novinara  i ostalih suradnika. Osim navedenog organizatori smo i mnogobrojnih poslovnih konferencija i seminara kroz koje godišnje obrazujemo oko 4 000 različitih poslovnih ljudi-menadžera, poduzetnika i predsjednika udruga. U okviru Business Media Groupe formiran je i sektor savjetničke službe u kojem rade porezni i pravni eksperti koji dnevno odgovore na oko 200 stručnih upita pretplatnika naše medijske grupe. Lansirali smo i nekoliko specijaliziranih poslovnih servisa.

Koncept poslovanja grupacije baziran je na pružanju poslovnih znanja poslovnim ljudima putem tiskanih i web medija, knjiga, seminara, okruglih stolova i konferencija te poslovnog savjetovanja putem telefona i osobnih konzultacija. Naš cilj je poslovnim ljudima prenositi znanje najboljih stručnjaka s ciljem donošenja ispravne poslovne odluke.

Trenutno imamo 13 zaposlenika u stalnom radnom odnosu i zauzimamo vodeću poziciju po broju poslovnih medija u Hrvatskoj.

Daljnja poduzetnička očekivanja usmjerena su na širenje putem akvizicija i partnerstva držeći se osnovnog principa rada a to je da smo putem naših izdanja partneri u svakoj tvrtki. Gotovo da nema niti jedne hrvatske tvrtke koja ne čita barem jedno naše izdanje, tiskano ili web.

Što se promijenilo u ovih 14 godina? Gdje je konkurencija?

Specijaliziranim poslovnim izdavaštvom medijska grupa koju vodim bavi se punih 14 godina i mogu reći da smo jedni od najdugovječnijih na tržištu s relativno malim brojem zaposlenika. Smatram kako nije važna veličina tvrtke, već njena fleksibilnost da se prilagodi trendovima na tržištu i da se s malim brojem zaposlenika, koji su zadovoljni, motivirani i izvrsno plaćeni, naprave veliki projekti. Konkurencije je sve manje, u proteklih par godina zatvorilo se mnoštvo poslovnih medija, opstali su oni koju su se uspjeli restrukturirati i prilagoditi tržišnim trendovima.

Danas situacija u tiskanim i virtualnim medijima nije sjajna, kriza je našu branšu pogodila dosta. Oglašivači su smanjili budžete za oglašavanje, mnoge su tvrtke, naši čitatelji, proglasile stečaj, nove se sporo otvaraju. Izdavači to osjećaju u svom poslu već 8 godina!

Nama je najveća kriza bila kad smo pokretali firmu bez novaca, državnih poticaja, podrške banke, lobija, poslovnih anđela ili bogatog mecene. Stoga smo na prve naznake postojeće krize u gospodarstvu vrlo brzo reagirali, jer smo znali kako se nositi s njenim izazovima. Restrukturirali smo poslovanje na vrijeme i danas uspješno radimo. Jedina smo medijska kuća u našoj branši koja posluje s pozitivom i pokreće nove medijske projekte, čak i u kriznim vremenima.

U poduzetničke vode ste se upustili sa suprugom s nepunih 30 godina. Kada se osvrnete, što biste promijenili, ako biste uopće promijenili nešto i zašto?

Posao smo započeli suprug i ja novcem koji smo dobili kao dar na vjenčanju, oko 20 000 tadašnjih njemačkih maraka, na računalu starom 10 godina, doslovce iz dnevne sobe u kući mojih roditelja u Velikoj Gorici – nas dvoje plus tajnica, koja je i danas u našoj tvrtki. Prvu zaradu nismo potrošili na kupnju novog automobila, vikendice, jahte ili vlastitog stana, već smo cjelokupnu zaradu ulagali u vrhunske zaposlenike, kvalitetu, marketing i promociju naših proizvoda i usluga, te ono što je najbitnije, ulagali smo u korektno poslovanje. U 14 godina niti jednog jedinog dana nismo zakasnili s plaćanjem naših obaveza prema državi, zaposlenicima ili dobavljačima. Zbog takvog načina rada dobili smo i čitav niz poslovnih nagrada, te povjerenje tržišta i partnera.

Da li bi nešto promijenila, vjerujem da bi, no na svakoj greški u poslovanju nešto se i nauči – manje bi vjerovala ljudima, a više bi vjerovala sebi i svojoj intuiciji.

Kada pogledate svoj poslovni i životni put što biste danas poručili, rekli mladim ljudima, osobito ženama? Na što trebaju biti spremni?

U biznisu nisu važne godine, spol, podobnost niti političko usmjerenje jer ništa od navedenog nije jamstvo za uspjeh. Politička aktivnost vam u nekom trenutku može otvoriti vrata, no u krivom trenutku vam može zatvoriti mnoga vrata, stoga se mi politikom ne bavimo, bavimo se biznisom i otvaranjem novih radnih mjesta. U biznisu se razlikuju samo dobri i loši, obrazovani i neobrazovani. Uspijevaju uporni, etični, kreativni, vrijedni. Žene vode posao isto kao i muškarci, jedino što muškarci žene ne shvaćaju sto posto ozbiljno, pa one moraju bolje argumentirati. Moraju mnogo dulje dokazivati da su vrijedne pozicije na kojoj se nalaze. Ženama se pogreške u poslovanju ne opraštaju tako brzo i olako kao muškarcima. Ne bih rekla da im je teže postići poslovni uspjeh, nego da sporije dolaze do top menadžerskih pozicija. Dodatno su “usporene” majčinstvom i čestim bolovanjima zbog djece. Upravo kada se vrate na posao, već ih je muški kolega “preskočio”. Sklonije su kompromisima, bolje razumiju probleme zaposlenih, spremnije su ih saslušati, imaju bolju intuiciju za donošenje nestrukturiranih odluka. Osim toga, mogu istodobno obavljati više različitih aktivnosti, dok muškarcima to ide mnogo teže.

Biznis je surov, u njemu nema emocija i morate biti jako čvrsti, gotovo bez emocija. Emocije su nešto što se ostavlja kod kuće i ako svoj mentalni sklop ne možete tako posložiti, jednostavno ćete puknuti. Ako očekujete da ćete se za pet godina obogatiti – nećete, ako ćete svoju prvu zaradu potrošiti na novi automobil – nećete opstati.

Biznis je odricanje, rad s katkad teškim ljudima, red i disciplina i ako po prirodi niste tomu skloni, radije radite u timu, primajte svoju plaću radeći za druge i bavite se onim što volite. Posebice za mladu ženu. Mlada žena, ako želi biti vrhunska poduzetnica, mora se pomiriti s činjenicom da će njezina obitelj patiti jer je vrlo teško uskladiti obiteljske obveze, majčinstvo i karijeru. To su odricanja na koja mora biti spremna i često odgoditi majčinstvo radi karijere. I sama sam se morala odricati mnogih stvari. Dok se moja generacija zabavljala, ja sam radila, 7 godina sam živjela u stanu bez namještaja jer mi je važnije bilo ljudima isplatiti plaće. No nikada mi nije bilo žao. Majkom sam postala sa trideset i sedam godina, dok je moja generacija već imala odraslu djecu ja sam mijenjala pelene!

Što danas mislite što su i tko su poduzetnici?

U današnje vrijeme poduzetnici/ice koje susrećem su osobe koje imaju viziju i hrabrost da realiziraju svoju ideju i ostvare svoj poduzetnički san. Vodi ih adrenalin, strast i ljubav prema poslu. One poduzetnike/ice koje poznam manje-više svoje biznise pokrenuli su s malo ili nimalo kapitala, često puta s pozajmicom, ušteđevinom ili kreditom banke. To su osobe koje su često puta dale otkaze u tvrtkama u kojima su radile i riskirale svoju egzistenciju pokrenuvši vlastiti biznis. Veselim se što je i sve veći broj žena poduzetnica. U moje vrijeme, kad sam započinjala biznis bile smo zaista rijetka pojava.

Prošla su vremena privatizacije kada su, doslovce preko noći, poduzetnicima postale osobe koje su s nimalo kapitala tzv. menadžerskim kreditima, pokupovali tvrtke po smiješnim cijenama. Danas toga više nema i ako želiš biti poduzetnik moraš se zaista jako potruditi da stvoriš od nule svoj vlastiti biznis, prodaš svoj proizvod/uslugu, naplatiš, opstaneš i isplatiš zaposlenicima plaće, te platiš dobavljače. Ako krećeš od nule za to je potrebno, prema mom iskustvu, najmanje pet do sedam godina, uz uvjet da svu zaradu ulažeš u razvoj tvrtke, a ne pospremaš u vlastiti džep.

Koliko je važna cjeloživotna edukacija i koja je knjiga ili tematika danas na Vašem stolu?

Kad završimo školovanje i počnemo raditi, tek onda zapravo počinjemo učiti-na vlastitim greškama! Srećom, mnoge tvrtke u Hrvatskoj prepoznale su važnost ulaganja u edukaciju svojih zaposlenika i mi se obraćamo upravo takvim tvrtkama.

U tiskanom i u digitalnom obliku, čitam sve što mi dođe pod ruku, ne samo poslovnu literaturu već i onu posvećenu duhovnom razvoju, zanimaju me psihološke teme, sve ono što sam zanemarila na sebi i oko sebe, radeći i razvijajući vlastitu medijsku grupu.

Ne propustite

Drama Queen

Moja 'slobodna žena' ne očekuje spasitelja jer je sama svoj vitez, spremna za borbu i trijumf nad svakim izazovom koji joj život baci pod...

Drama Queen

Kada su poslovne prilike i neprilike u pitanju, stalno smo spremni tražiti neke krivce.

Drama Queen

Kada smo već u pričama uspješnih i manje uspješnih poduzetnica te aktualnih nagrada, vrijeme je da se osvrnemo na žene koje su u pravom...

Dobar posao

Već tri godine zaredom Centar za razvoj vrijednosti provodi projekt „Inkluzivna drugačija strana poduzetništva“ .

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.