Hrvatska

SDP traži zamrzavanje reforme zdravstva

SDP je danas zatražio zamrzavanje reforme zdravstva jer je, kako tvrde, njezin jedini cilj dodatno opterećenje građana te iz njih izvlačenje novaca koji nedostaju u sadašnjem modelu zdravstvenog sustava.
SDP je danas zatražio zamrzavanje reforme zdravstva jer je, kako tvrde, njezin jedini cilj dodatno opterećenje građana te iz njih izvlačenje novaca koji nedostaju u sadašnjem modelu zdravstvenog sustava. <br />
Nazivajući reformu zdravstva "kaubojskom", članica Predsjedništva SDP-a Biljana Borzan na konferenciji za novinare poručila kako je Nova godina građanima donijela novi kaos u hrvatskom zdravstvu.

Posljedice te "kaubojske reforme" su, kako je rečeno, neobaviještenost građana o svojim pravima i obvezama u zdravstvenom sustavu, nespremnost Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje na uvođenje participacije, odustajanje građana od posjeta liječniku "dok im voda ne dođe do grla" i destabilizacija sustava primarne zdravstvene zaštite.

SDP stoga od Vlade traži definiranje usluga u primarnoj zdravstvenoj zaštiti za sve građane bez dodatnih troškova, redefiniranje položaja liječnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, reformu bolničkog sustava i reformu Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.

Borzan je upozorila da prema nedavnom izvješću iz Bruxellesa Hrvatska ima treći najgori zdravstveni sustav u svijetu.

Temelj reforme zdravstva, po riječima saborskog zastupnika SDP-a Miranda Mrsića, trebala bi biti reforma primarne, specijalističko konzilijarne i bolničke zaštite, a ne novi nameti. Prava reforma trebala bi definirati "košaricu zdravlja" koja bi za sve građane bila oslobođena participacije i drugih nameta.

(Hina)

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Otkaži odgovor

Ne propustite

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.

Exit mobile version