Dizajn

Sigurnost za volanom se uči

Prilika je za poboljšanje vlastitih vozačkih mogućnosti pod budnim okom iskusnih instruktora.
Učestalost prometnih nesreća s teškim posljedicama sve je veća. Prema istraživanjima, svakih šest sekundi netko teško nastrada ili postane invalid na prometnicama diljem svijeta. Razloga je mnogo: neprilagođena brzina, alkohol, neiskustvo, slab nadzor policije, ali i nepoznavanje granice mogućnosti vlastitog vozila koju nažalost mnogi vozači upoznaju tek kada ju prijeđu.

Kako bi i u Hrvatskoj vozači imali priliku naučiti snalaziti se u nesigurnim i kritičnim prometnim situacijama, ali u sigurnim uvjetima, u južnom dijelu Zagreba, u naselju Mićevec nalazi se Centar sigurne vožnje AMC. Radi se o prvom takvom centru u Hrvatskoj, gdje preko teorijske i terenske nastave vozači imaju priliku naučiti kako se ponašati u pojedinim prometnim situacijama. Od Ivane Vidušin-Brebrić, direktorice prodaje AMC-a saznali smo da su u početku imali trening namijenjen isključivo vozačicama, ali su ga ukinuli.

– Pokazalo se da vozačice zapravo ne žele da se njihov trening razlikuje od onoga koje prolaze vozači tako da nakon godinu dana više nije u ponudi. Pojavi li se interes za održavanjem upravo takvog treninga rado ćemo im izići u susret,- rekla je Vidušin-Brebrić. – U proteklih godinu i pol od kada je Centar otvorio svoja vrata javnosti, možemo reći da smo vrlo zadovoljni samim odazivom vozačica. U ukupnoj brojci, one sudjeluju s 30 posto što znači da je gotovo svaki treći polaznik upravo vozačica. Iskustvo je pokazalo da na poligonu nema razlika u vozačkim sposobnostima između vozačica i vozača. Svi smo jednako nemoćni u kritičnoj situaciji bez obzira na spol. Možemo se pohvaliti da smo ove godine u Centru uz muške instruktore vožnje dobili i prva tri ženska instruktora. Svojim vozačkim umijećem i znanjem o fizici vožnje mogu se mjeriti s najboljim muškim vozačima.-

Simulacija svih uvjeta

Od opreme pomoću koje je moguće simulirati sve problematične situacije u prometu izdvajamo kliznu stazu s pomičnom pločom, stazu sa Aquaplaningom te kružnu i nagibnu stazu s kliznom površinom. Za one željne savladavanja nešto složenijih zadataka, u Centru se nalazi trkača kružna i karting staza, kao i simulator vožnje koji može pomoći u analizi vlastite vožnje i tehnike, kao i poznavanje prometnih pravila.

Edukacija se obavlja sa vlastitim vozilom ili vozilom centra, s time da je preporučljiva edukacija na vlastitom kako bi se polaznici prije svega upoznali sa mogućnostima svog vozila. Budući na prometnicama najčešće stradavaju mladi vozači, u ponudi je također program koji po pristupačnoj cijeni nudi trening gdje se najmlađi vozači mogu upoznati s vlastitim reakcijama u kritičnim situacijama.

Za više podataka o ponudi i sadržaju programa posjetite web stranicu www.auto-amc.hr.

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Otkaži odgovor

Ne propustite

Zanimljivosti

Toyota Corolla Cross je SUV izvedba najprodavanijeg modela automobila svih vremena, a taj novi član Corolla obitelji ima sve što je potrebno vašoj.

Zanimljivosti

Sigurnost je u Boltu prioritet - snažno osuđujemo i ne toleriramo nikakvu vrstu agresije niti neprimjerenog ponašanja – bilo od vozača ili korisnika.

Zanimljivosti

Kako bi se u Hrvatskoj omogućilo jednostavno anonimno prijavljivanje uličnog uznemiravanja i nasilja, aplikacija Safecity koja je nastala u Indiji prije deset godina, dobila...

Duh i tijelo

Svaka odluka donijela je određeno iskustvo. Svakim sam nešto dobila i nešto drugo izgubila.

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.

Exit mobile version