Skinite kile i ostanite zdravi uz ovaj jelovnik

jelovnik

Nećemo se lagati, svi smo “natukli” nekoliko kilograma viška tijekom ovih blagdana. Zašto? Pa zato jer smo konačno bez grižnje savjesti mogli uživati u hrani i na jelovnik staviti sve one divote koje izbjegavamo većinu godine. I tako fino danas ujutro stanemo pred ogledalo i vidimo da je sve na čemu smo radili zadnjih pola godine ili godinu dana, pa… poprilično palo u vodu.

“Not all is lost”, rekli bi Ameri. Možete se vratiti na staro i krenuti dalje kao da nikad niste ni pokleknuli. Pritom: a) ne trebate biti na dijeti, b) ostajete zdravi i c) nećete biti isfrustrirani zbog gladi, nedostatka ugljikohidrata i ostaloga.

Jelovnik za pustiti “mozak na pašu”

Donosimo vam dnevni jelovnik koji sadrži sve nutritivne sastojke koji vam trebaju, drži vas sitima cijeli dan, a pomaže ubrzati vaš metabolizam i skinuti kile koje ste dobili ovih dana. Nema nikakvih “kerefeka” od sastojaka, sve što bez problema možete naći u dućanu i vjerojatno često imate kod kuće. Preporučamo i inače se tako hraniti, dakle 5 obroka dnevno u manjim količinama, što više voća i povrća, a što manje šećera, brašna i sličnih stvari. Možete ga začiniti orašastim plodovima i raznoraznim začinima te vrstama salate. Pa, dobar tek!

DORUČAK: naranča i jabuka, 2 kuhana jaja, integralni tost (ili manje pecivo) – cca 300 kcal

MEĐUOBROK: 2 komada voća po želji, jogurt – cca 200 kcal

RUČAK: 150-170 g piletine na žaru, povrće na maslacu/maslinovom ulju i zelena salata – cca 500 kcal

MEĐUOBROK: malo skuhane riže (80 g) s povrćem – cca 250 kcal

VEČERA: zelena salata s povrćem (luk, rajčica…) i tunjevinom – cca 400 kcal

Večera bi trebala biti lagana i u korist proteina, a ukoliko taj dan odrađujete i trening, bilo bi dobro najmanje sat vremena prije treninga pojesti ugljikohidrate (npr. riža ili tjestenina), a nakon treninga obrok bogat proteinima. Svakako se na dulje staze ne trebate odreći slatkih užitaka, ali konzumirajte ih u smanjenoj mjeri i nikako prvih tjedan-dva ako želite skinuti prve kile.

jelovnik Foto: www.pixabay.com