Gastronomija

Sladoled torta

Ovo je najjednostavnija verzija sladoled torte koju možete zamisliti.

Živa na termometru je konačno odlučila pokazati „normalne“ vrijednosti i smilovala se svima koji vape za suncem, dugometražnim kavama na otvorenom, jednoslojnom odijevanju i simbolu sve toplijih dana – SLADOLEDU. Ako ste fan te zamrznute slastice, a htjeli bi probati nešto drugačije od kupovnog sladoleda, ova torta vas neće razočarati.

Ovo je najjednostavnija verzija sladoled torte koju možete zamisliti, a sastoji se od baze s izmrvljenim keksima i čokoladom te kreme obogaćene krokantom od lješnjaka. Jednostavna, osvježavajuća i prava mala kalorična bomba.

Recept za sladoled tortu

SASTOJCI ZA KALUP PROMJERA 20 CM:

  • 100 g Digestive keksi
  • 50 g maslaca
  • 35 g tamne čokolade
  • 3 jaja
  • 2 žumanjka
  • 1 žličica esencije vanilije
  • 160 g šećera
  • 500 ml vrhnja za šlag
  • 50 g lješnjaka
  • 75 g šećera
  • 2 žlice vode

PRIPREMA:

Kalup promjera 20 cm obložite masnim papirom.

Lješnjake tostirajte na vrućoj tavici, pazeći da vam ne zagore. Stavite ih u kuhinjsku krpu i dobro protrljate kako bi odstranili ljuskice.

Stavite vodu i šećer na laganu vatru te zagrijavate dok se šećer ne otopi. Kad se sav šećer otopi pojačajte vatru i pustite da se šećer pretvori u zlatno-smeđu karamelu. Nikako nemojte miješati šećer prilikom procesa karamelizacije. U gotovu karamelu umiješajte lješnjake te smjesu ravnomjerno rasporedite po masnom papiru. Pustite da se u potpunosti ohladi. Ohlađeni krokant usitnite u multipraktiku.

Bazu za tortu napravite na način da otopite tamnu čokoladu s maslacem iznad parne kupelji. Pazite da posuda s čokoladom ne dodiruje vodu. U gotovo dodajte izmrvljene kekse. Smjesu rasporedite po primljenom kalupu i stavite u zamrzivač.

Stavite jaja, žumanjke, šećer i esenciju vanilije u posudu iznad parne kupelji. Voda mora lagano ključati i posuda ne smije dodirivati vodu. Miksajte smjesu s ručnim mikserom 8 minuta. Maknite s vatre i pustite da se lagano ohladi.

Vrhnje za šlag čvrsto istucite i polagano dodajte u ohlađenu kremu od jaja. Dobro izmiješajte.

2/3 izmrvljenog krokanta dodajte u kremu te ju izlijte preko baze od izmrvljenih keksi. Ostatak krokanta rasporedite po vrhu torte.

Stavite tortu u zamrzivač na minimalno 4 sata, najbolje preko noći. Prije serviranja tortu ostavite 5 minuta na sobnoj temperaturi.

 

Ne propustite

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.

Exit mobile version