Francuska kraljica Katarina de Medici zapovijedala je svojim kuharima da poslužuju špinat uz svaki obrok. To nije ni čudo, jer je ovo povrće prava riznica vrijednih nutrijenata.
Špinat je bogat klorofilom, proteinima, mineralima željezom, magnezijem, fosforom te brojnim oligoelementima potrebnima za održavanje ravnoteže zdravlja.
Špinat nudi ogromne zalihe hranjivih tvari u odnosu na svoju kaloričnu vrijednost.
Blitva u svom lišću krije brojne nutritivno vrijedne tvari zbog čega se i ona smatra zaista moćnom namirnicom. Gotovo da nema vitamina ili minerala koji nisu u većoj ili manjoj mjeri sadržani u ovom povrću. Prema tvrdnjama stručnjaka u blitvi je prisutno oko 13 različitih antioksidansa, od koji se posebno ističu alfa i beta-karoten, lutein, zeaksantin i kolin.
Upravo zato vam donosimo ovaj super recept preuzet s bloga Domacica.com.hr.
Slana rolada od špinata ili blitve
Sastojci:
Sastojci za roladu:
5jaja
150 gskuhanog i usitnjenog špinata
2žlice kiselog vrhnja
1 dclulja
100 gglatkog brašna
malosoli
Sastojci za nadjev:
300 gkrem sira
2žlice kiselog vrhnja
150 g delikates šunke ili dimceka i sl.
sol, papari začini po želji Pećnicu zagrijte na 180C.
Priprema:
Pećnicu zagrijte na 180C. Veću tepsiju obložite masnim papirom za pečenje. Špinat usitnite u pire pa mu dodajte sve ostale sastojke. Izmiksajte da se spoje.
Smjesu izlijte u veliku tepsiju, poravnajte i stavite peći oko 10 minuta. Pečenu roladu skupa s masnim papirom zamotajte u mokru krpu i ostavite ju da se ohladi.
Ohlađenu roladu nadjenite nadjevom koji ste pripremili tako da ste šunku nasjeckali na sitno te joj dodali ostatke sastojke.
Jedinstvenu priliku za iskušati neke nove recepte i okuse omogućio je Nomi, stolac i hranilica koja je postao neizostavan odabir svih roditelja koji žele...
Da bismo pružili najbolje iskustvo, koristimo tehnologije poput kolačića za čuvanje i/ili pristup informacijama o uređaju. Suglasnost s ovim tehnologijama će nam omogućiti da obrađujemo podatke kao što su ponašanje pri pregledavanju ili jedinstveni ID-ovi na ovoj web stranici. Nepristanak ili povlačenje suglasnosti može negativno utjecati na određene karakteristike i funkcije.