Šnenokle, paradižot, snig, ptičje mlijeko, madartej… ovisno o podneblju, sve su to nazivi za slatki austrijski specijalitet koji se udomaćio u našim krajevima te ga s pravom možemo svrstati pod zagrebački desert.
Pravi domaći recept za šnenokle ne trpi puding, umjetna sladila, teško oprašta i kekse kao podlogu. One su savršene u svojoj jednostavnosti i vrijedi ih ostaviti takvima.
Za njihovu pripremu potrebni sastojci su:
- 700 ml mlijeka
- 4 jaja
- 4 žlice šećera
- 2 vanilin-šećera
- 2 žlice glatkog brašna
Priprema:
U 600 ml mlijeka staviti 2 vrećice vanilin šećera te 4 žlice šećera i pustiti da zakipi.U međuvremenu umutiti čvrst snijeg od 4 bjelanjka i prstohvata soli.
Kad mlijeko prokuha žlicom vaditi hrpice i spuštati u mlijeko. Kuhati ih nekoliko sekundi pa preokrenuti na drugu stranu. Okretanje noklica može se isprva činiti nezgodnim, no trik je u tome da ne stavljate prevelike hrpice bjelanjka u mlijeko. Ne treba ih kuhati dugo, oko pola minute. Primijetit ćete kako se pri kuhanju napuhuju. Izvaditi ih rupičastom žlicom na tanjur.
Kad su sve noklice kuhane, napraviti kremu od žumanjaka. Umutiti 4 žumanjaka sa 100 ml mlijeka i dvije ravne žlice glatkoga brašna. Polagano, šeflju po šeflju, dodavati mlijeko koje smo skinuli s vatre. Dobro izmiješati pa ponovo vratiti tek da prokuha. U veću zdjelu (ili više malih) usipati pripremljenu kremu od žumanjaka te na nju poslagati noklice od bjelanjka. Ostaviti na sobnoj temperaturi da se ohladi te zatim spremiti na nekoliko sati u hladnjak. Najukusnije su obilato posipane ribanom čokoladom. Kao dostojna zamjena može poslužiti i kakao prah ili pak neki voćni sirup.
Recept i fotografija: Maja Špoljarec
You must be logged in to post a comment Login