Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Gastronomija

Starinski kolač od jabuka

Razne slastice s jabukama oduvijek su među najpopularnijim domaćim receptima.

Razne slastice s jabukama oduvijek su među najpopularnijim domaćim receptima. Jedna od njih koja se često pravi je i starinski kolač od jabuka, kojeg ćete ponegdje naći i pod nazivom bakin kolač od jabuka. Iznimno je jednostavan, a mjere su na čaše, tako da će ga baš svatko napraviti bez problema, piše Recepttura

Nadjev se stavlja između dva sloja tijesta, baš kao i kod mnogih drugih kolača s ovim voćem. Rezultat je neodoljiva mirisna slastica koja će posebno dobro odgovarati u ovo jesensko doba. Ovaj starinski kolač od jabuka odličan je topao ili hladan, a svi ga uvijek rado jedu tako da će biti pun pogodak u svakoj prilici.

Sastojci

Biskvit:

  • 3 jaja
  • 1 čaša šećera
  • 1 čaša mlijeka
  • 1 čaša ulja
  • 2 čaše glatkog brašna
  • 1 prašak za pecivo

Nadjev:

  • 1 kg jabuka
  • 3 žlice šećera
  • 1 žličica cimeta
  • 5 žlica griza
  • Ukrašavanje:
  • šećer u prahu

Napomena:

Mjera je čaša od 200 ml

Upute

Prvo treba izraditi nadjev. Jabuke oguliti, očistiti i naribati na veći ribež. Prebaciti ih u posudu na štednjaku, dodati šećer i cimet, pa dinstati 15-ak minuta.

Tijekom dinstanja kad jabuke puste sok dodati i griz da upije tekućinu.

Kad je nadjev gotov, ostaviti sa strane da se hladi.

U posudi za miksanje razbiti cijela jaja, dodati šećer i miksati da smjesa bude pjenasta. Zatim uliti ulje i kratko miksati, kao i mlijeko. Na kraju dodati brašno i prašak za pecivo te sve završno dobro izmiksati da se sastojci spoje.

Protvan veličine 33×19 centimetara namastiti i pobrašniti.

Smjesu za biskvit podijeliti na 2 jednaka dijela.

Sipati polovicu smjese u protvan.

Peći je u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva 10 minuta.

Nakon toga izvaditi iz pećnice i poslagati dinstane jabuke te ih zagladiti.

Preliti s ostatkom smjese za biskvit i staviti peći u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva dodatnih 35 minuta.

Ohlađeni kolač posuti sa šećerom u prahu i uživati.

Ne propustite

Gastronomija

Jabuke volimo u svim oblicima, u svakom godišnjem dobu, a danas za vas dajemo recept koji ćete odmah uvrstiti u svoju kuharicu.

Gastronomija

Uživanje u lješnjacima i jabukama spojenim u fantastičnom kolaču, čiji nam recept donose Inga i Lily Bašić s bloga Feeding Art, naš je plan za ovaj...

Gastronomija

Recept za super ukusan desert koji se ne peče i idealan je za početnike.

Moj dom

Ako slučajno imate podrum s niskim temperaturama, jabuke tamo mogu stajati do 10 mjeseci.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.