Zanimljivosti

Što uzrokuje akne i kako liječiti akne

Kod liječenja akni važno je usmjeriti se na glavne uzroke njihovog nastanka.

Gotovo svaka osoba barem jednom u životu se zapitala kako liječiti akne, a posebno kako liječiti akne na licu. Akne na licu problem su i sa psihološkog aspekta jer kod mnogih ljudi utječu na samopouzdanje i mogu promijeniti sliku koju osoba ima o sebi. Više o tome što uzrokuje akne i kako liječiti akne donosimo u tekstu.

Što uzrokuje akne

Brojni su uzročnici akni. Najvažniju ulogu u njihovoj pojavi imaju: stres, način života, hormoni, bakterije  genetika uz pojačanu osjetljivost lojnica na podražaje kao što su ulja, lijekovi ili izlaganje suncu. Uz navedeno, akne mogu izazvati i iritacije kože, anabolni steroidi, ali i akumuliranje mrtvih stanica kože.

Gotovo svaka osoba u adolescentskoj dobi ima akne. Javljaju se u oba spola, a obično se povlače nakon 20. godine života. U odrasloj dobi najčešći uzročnici akni su masna koža, bakterije i hormonalne promjene. Neodgovarajući makeup također utječe na pojavu akni, stoga je važno izbjegavati proizvode s oznakom komedogeno i birati mineralni makeup koji ne začepljuje pore i omogućava koži da diše.

Kako liječiti akne

Kod liječenja akni važno je usmjeriti se na glavne uzroke njihovog nastanka. Riječ je o četiri glavna uzroka: bakterijama, upali, pojačanom stvaranju sebuma I folikularnoj hiperproliferaciji.

Redovito čišćenje lica najvažniji je korak u prevenciji i liječenju akni. U slučaju pojave komedona na koži, potrebno je mehaničko čišćenje i korištenje lokalnih preparata koji sadrže salicilnu kiselinu, tretinoin i adapalen kako bi se prevenirala ponovna pojava komedona.

Kod lokalne terapije koriste se azelaična kiselina, antibiotici i benzoil peroksid, dok se kod težih oblika akni koriste peroralna antibiotska terapija i oralni izotretinoin. Potonji je vrlo učinkovit, no moguće je da izazove i određene nuspojave tijekom uzimanja terapije. Svakako je važno prije početka uzimanja terapije konzultirati se s liječnikom specijalistom kako bi liječenje bilo što uspješnije.

Ne propustite

Savjeti i preporuke

Dobra je vijest da ne morate ići na tretmane kako bi dobili masažu lica jer ju možete napraviti i sami, a masaža lica je...

Darivanje

Eucerin Hydro Protect fluid za zaštitu lica od sunca SPF 50+ prikladan je za svakodnevnu upotrebu.

Trendovi

Ako dosada niste čuli za KALLOS, sigurni smo da ćete sada zapamtiti jer vjerujemo da uskoro neće postojati žena (ili muškarac) koji neće poželjeti...

Darivanje

Unutar prve dermatološke i certificirane organske linije brenda A-Derma nalazi se HYALU serum 3u1 –snažno učinkovit serum s ultra brzim djelovanjem.

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.

Exit mobile version