U bilo koje doba dana ili na bilo kojem mjestu, topla domaća štrudla od jabuka i domaćih šljiva je uvijek dobrodošla.
Sastojci:
Tijesto
150 g brašna
malo soli
3-4 žlice ulja
Nadjev
450 g kiselijih jabuka (npr. idared)
450 g šljiva
4 žlice šećera
malo cimeta
40 g nasjeckanih oraha
100 g otopljenog maslaca
50 g krušnih mrvica
šećer u prahu
Postupak:
Brašno pomiješajte s malo soli, uljem i 1 dcl mlake vode, pa ga spiralnim nastavcima miksera umijesite u čvršće tijesto. Zatim ga rukama ručno domijesite čvrstim otiskivanjem o radnu površinu sve dok tijesto ne postane sjajno i glatko.
Premažite tijesto s par kapi ulja, prekrijte preokrenutom zdjelom i ostavite da odstoji 30-ak minuta.
Za to vrijeme ogulite jabuke, očistite i narežite na kockice. Šljive operite, očistite od koštica, maknite im peteljke i narežite na četvrtine. Voće pomiješajte sa šećerom, orasima i malo cimeta.
Maslac otopite, a pećnicu zagrijte na 200C. Pripremite kalup za pečenje koji obložite papirom za pečenje. Odstajalo tijesto stavite na pobrašnjenu radnu podlogu (stolnjak), pa ga prvo razvaljajte koliko više možete valjkom, a za tim ga rukama i vrhovima prstiju oprezno razvucite dok ne postane prozirno. Premažite tijesto s malo otopljenog maslaca, pospite krušnim mrvicama pa preko toga rasporedite voće. Bočne stranice tijesta prebacite prema sredini i uz pomoć stolnjaka zarolajte tijesto s voćem u savijaču. Savijaču premjestite sa spojem prema dolje u pripremljen kalup za pečenje.
Stavite sve u pećnicu i pecite 40 – tak minuta ili dok štrudla ne postane zlaćano žuta. Povremeno ju premažite ostatkom otopljenog maslaca. Gotovu štrudlu izvadite iz pećnice, malo prohladite i pospite šećerom u prahu. Poslužite još toplu.
Just Good Food
Da bismo pružili najbolje iskustvo, koristimo tehnologije poput kolačića za čuvanje i/ili pristup informacijama o uređaju. Suglasnost s ovim tehnologijama će nam omogućiti da obrađujemo podatke kao što su ponašanje pri pregledavanju ili jedinstveni ID-ovi na ovoj web stranici. Nepristanak ili povlačenje suglasnosti može negativno utjecati na određene karakteristike i funkcije.
You must be logged in to post a comment Login