Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Gastronomija

Superhrana – kelj!

Još jedna namirnica koja spada u kategoriju superhrane je i kelj.

Maja Špoljarec

Još jedna namirnica koja spada u kategoriju superhrane je i kelj. Zeleno lisnato povrće jede se tijekom cijele godine i to kao zdravi shake ili sok, salata ili variva do zapečenog kelja, koji dolazi kao prilog drugim jelima ili je vrlo zdravo glavno jelo. Kelj je izuzetno hranjiva, a niskokalorična namirnica. Nepravedno podcijenjeno, ovo povrće donosi mnoge dobrobiti za naše zdravlje, ali i ljepotu.

Bogato je mikronutrijentima, uključujući vitamine A, C i B6, kalcij, željezo, kalij, mangan, bakar te klorofilom i zdravim karotenoidima. Šalica sirovog kelja (oko 70 grama) sadrži 19 kalorija, 4 grama ugljikohidrata, 1 gram proteina. Sadrži jako malo masti, od kojih većinu čini alfa-linolenska kiselina (omega-3 masna kiselina). Sadrži lutein i zeaksantin koji štite zdravlje očiju. Ove fitokemikalije pomažu u zaštiti očiju od štetnog utjecaja sunca i ultraljubičastog zračenja te sprječava očni katarakt. Također, zbog udjela vitamina C, kelj poboljšava tonus kože, bori se protiv infekcija te pomaže u smanjenju razine kolesterola u krvi.

tenderloin-1963515_960_720

Sastojci koji se nalaze u kelju učinkoviti su u borbi protiv nekih oblika raka, uključujući rak želuca, debelog crijeva, dojke i jajnika. Kelj sadrži vlakna koja potiču redovitu probavu, sprječavaju zatvor i pomažu u sprječavanju prejedanja. Bogat je antioksidansima, poboljšava imunitet, održava zdrave kosti i zube, štiti reproduktivne organe i jedan je od namirnica za detoksikaciju.

Varivo od kelja najpopularnije je jelo koje se priprema i jede tijekom zime, ali kelj se može pripremati na mnoge druge načine. Može se pripremati i na lešo, poput blitve ili je sastojak u juhama. Svjež kelj može se jesti sirov u salatama, a kao zdrav međuzalogaj sve popularniji je čips od ovog povrća. Priprema se s jabučnim ili vinskim octom i maslinovim uljem i peče u pećnici.
Svjež sok od kelja jedno je od omiljenih zdravih napitaka u Japanu, a kao shake s bananom, kakaom i sirutkom proteina s čokoladom, savršen je doručak.

Napomena:

Sirovi kelj se ne preporučuje osobama koje boluju od bolesti štitnjače, bubrega ili žučnih kamenaca.

Written By

Putovanja

Važno je da sve dobro isplanirati kako ne biste previše vremena trošili na pripremu hrane, već se posvetili osobi koju ste poveli na piknik.

Budi fit

Gubitak kila najteži je kad ste s motivacijom na nuli.

Horoskop

Svi znamo da bismo trebali paziti na namirnice koje unosimo u organizam, a razumijevanje svojih slabosti može doprinijeti cjelokupnom shvaćanju koncepta zdrave prehrane.

Duh i tijelo

Prehrana tijekom menopauze treba biti usklađena s našim hormonalnim kretanjima. Uključivanjem hrane bogate fitoestrogenima možemo iskoristiti snagu prirode te utjecati na poboljšanje zdravlja i...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.