Još od davnina zna se da je Istra zemlja dobrog vina. Blaga mediteranska klima, ali i blizina hladnijih brdovitih krajeva odličan su spoj pa na ovom plodnom poluotoku podjednako dobro uspijevaju i crna i bijela vina, i lokalne i udomaćene međunarodne sorte. Uz zapadnu obalu proteže se Crvena Istra, nazvana po boji tla koje prevladava.
Crvena zemlja kao da je stvorena za vinovu lozu, a posebno je vole crna vina. Znali su to već i antički vinari pa je crvenica ili terra rossa duša vinogradarstva u Istri, zaslužna za njezinu dugu i uspješnu povijest. Doduše, stari Grci radili su jaka i teška vina s visokim postotkom alkohola, pa nije nikakvo čudo da su im služila više za umakanje kruha, a manje za pijuckanje. Danas su vremena drukčija pa nam vino prvenstveno služi kao pratnja obroku ili samostalna čašica užitka.
Dok je kraljica lakoće među bijelim vinima slavna istarska malvazija, među crnima je nešto teže naći tako pitko, lagano i svakodnevno vino koje će se svidjeti i prekaljenim znalcima i običnim vinopijama. A upravo je to životna misija naše Terre Rosse. Odlučili smo udružiti karakterne istarske sorte teran i borgonju i omekšati ih omiljenim all-round igračem, merlotom. Borgonja osigurava mineralnost i cvjetnost, teran donosi svježinu i nepogrešiv istarski potpis, a merlot pruža voćnost i mekoću. Dobiveno vino kvalitetom dostiže visoko postavljene standarde suvremenog istarskog vinarstva, prepoznatljivim osobinama dostojno predstavlja svoje podneblje, a cijenom i dostupnošću pruža ruku vinoljupcima diljem Hrvatske. Osvježavajuća i ljupka Terra Rossa osvojit će vas svojom nepretencioznošću.
Terru rossu poslužujte na temperaturi 17 – 19 °C. Ljeti bolje paše nešto hladnija, na 14 – 15 °C, pa će poslužiti i kao ugodan aperitiv, posebno za one kojima bijela vina i pjenušci nisu dragi. Najveća snaga ovog vina leži u njegovoj prilagodljivosti hrani, a posebno će prijati ako se uživa uz jela kao što su špageti s domaćom šalšom od rajčice, pizza margherita, slane srdele, mlađi kravlji sirevi, njoki ili fuži sa žgvacetom od kokoške, palenta s brodetom od ugora, viška ili komiška pogača, tripice na crveno, polpete u šugu… Najjednostavniji i gotovo savršen partner bit će skromne ali slasne srdele s gradela.
You must be logged in to post a comment Login