Teško nam je naći osobu koja ne voli tiramisu, a ljudi ga često pripremaju kod kuće. Iako načelno isti recept, nikada nismo probale dva tiramisua koja imaju isti okus. Netko pretjera s kavom, netko je ne stavi dovoljno, netko stavlja rum, netko Amaretto i sl. Najfiniji tiramisu koji smo ikad probale našle smo u Pizzeriji Roko u Opatiji.
No, ovog puta donosimo recept za nešto drugačiji tiramisu, točnije ovo je tiramisu rolada. Možemo reći da je riječ o jeftinijoj verziji tiramisua jer koristi biskvit umjesto piškota. Svakako je zanimljivo za probati, a izgleda jako efektno. Možete se igrati s kremom, dodavati voće, posipati s usitnjenim orašastim plodovima i slično.
Sastojci:
Tijesto:
4 jaja
150 g šećera
120 g brašna
1/2 praška za pecivo
30 g kakao praha
1 žlica cappuccina u prahu
2 žlice mlijeka
1 žlica ruma ili Amaretta
Krema:
250 g svježeg sira
250 g mascarpone sira
200 ml slatkog vrhnja
50 g šećera u prahu
2 kremfiksa (ili želatina)
Preljev:
200 ml kuhane kave
3 jušne žlice ruma
+ kakao prah za posipanje
Priprema:
Za početak u posudu stavite papir za pečenje i zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva.
Odvojite žutanjke i bjelanjke, pa bjelanjke sa žlicom šećera smiksajte u čvrsti snijeg. Preostali šećer i žumanjke miksajte dok se šećer ne otopi. Zatim dodavajte žlicu po žlicu brašna pomiješanog s praškom za pecivo, kakaom i cappuccinom te žlicom snijega od bjelanjaka.
Biskvit izlijte u posudu za pečenje (32×32 cm) i stavite peći u zagrijanu pećnicu na 20 minuta. Pečeni biskvit skupa s papirom preselite na vlažnu krpu, sve zajedno zarolajte i pustite da se ohladi.
Slatko vrhnje s kremfiksom i šećerom izmiksajte u čvrsti šlag. Obje vrste sira dobro promiješajte pa dodajte u tučeni šlag uz dodatak još jednog kremfiksa.
Ohlađeni biskvit odmotajte, pa maknite krpu i odvojiti papir. Biskvit natopite preljevom od kave i ruma/Amaretta te namažite polovicom kreme. Zarolajte, prebacite na pladanj pa premažite preostalom polovicom kreme. Po kremi napravite “valove” pa pospijte kakaom u prahu.
Recept by Masatera, preuzet s Coolinarike.
Naslovna foto: www.ocado.com
You must be logged in to post a comment Login