Događanja

„Tito Strozzi“ Almi Prici

Ovogodišnja dobitnica nagrade “Tito Strozzi” je glumica drame zagrebačkog Hrvatskog narodnog kazališta Alma Prica.
Nagradu će joj uručiti u ponedjeljak u HNK i to za ulogu Christine u drami "Elektri pristaje crnina", premijerno izvedenoj 22. siječnja ove godine.

– Svako priznanje uveseli čovjeka, tako je i mene ovo, jer nagrade ustvari pomažu glumcima da se riješe nekih svojih nesigurnosti i jako je lijepo kada kolege vide ljepotu u poslu koji ste napravili. Ja bi vrlo rado ovu nagradu podijelila sa svima, jer nikada nisi sam u tome. Jako sam sretna što je ovog puta „teret“ nagrade ovako časnog imena hrvatskog glumišta. To je zapravo priznanje cijelom ansamblu, Mateji Koležnik i Ladi Kaštelan, Olgi Pakalović, Goranu Grgiću, Ani Begić, Stjepanu Periću, Goranu Bogdanu i Luki Dragiću. Svima im čestitam, izjavila je za She.hr Alma Prica.

Predstava „Elektri pristaje crnina“ Eugena O”Neilla koju su dramaturški obradile Mateja Koležnik i Lada Kaštelan traje sat i trideset minuta i jako je intenzivna. Priča je preuzeta iz legendarnog grčkog mita o Elektri, ali smješta je u doba američkog građanskog rata. Kroz priču se proteže tematika o ubojstvu, preljubu, osveti i incestuoznoj ljubavi te obiteljskom raskolu nakon krvavog rata, te prerasta u opću dramu.

Alma Prica najbolja glumica HNK u prošloj sezoni

U komadu se nalaze tri jake ženske osobe. Odnos majke i kćeri vrlo je nabijen jer su njih dvije konkurencija pa su u sukobu. Cijela ta scenska mržnja dolazi iz povrijeđenosti i potrebe za ljubavlju.

– Ovo je bio zanimljiv i zahtjevan posao, a redateljica Kolažnik je prvi puta radila s ansamblom kojeg je upoznala samo kao gledateljica, pa je i to dodatno dalo šarmu posla jer je od nas zahtijevala da ispitamo drugačije prostore – duhovne, duševne, sami sebe i slično. Bio je to kreativan i pozitivan izazov, objasnila je Prica.

Jednoglasnu odluku o ovogodišnjoj nagradi “Tito Strozzi” donio je Kazališni odbor HNK u Zagrebu pod predsjedanjem Ivke Dabetić. Članovi odbora su akademici Nedjeljko Fabrio i Nikola Batušić, te Miroslav Salopek, Milko Šparemblek i Zlatko Kauzlarić Atač.

Nagrada "Tito Strozzi" utemeljena je 1993, a dodjeljuje se za najbolje pojedinačno ostvarenje u zagrebačkom HNK-u u protekloj sezoni.

Alma Prica rođena je 17. rujna 1962. godine u Zagrebu. Na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti diplomirala je 1985, a članica ansambla Drame HNK u Zagrebu postala je 1986. godine. Dobitnica je brojnih kazališnih i filmskih nagrada.

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Otkaži odgovor

Ne propustite

Dobar posao

Željka Barišić Pulig ravnateljica Opere Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu, prva je žena u povijesti zagrebačkog HNK na ovoj čelnoj poziciji.

Budi fit

Ervina Sulejmanova rođena je u Amaliku, u Uzbekistanu. Baletnu akademiju u Taškentu završila je 1988. Od 1988. do 1992. članica je Baleta Boljšog Teatra...

Knjige i glazba

Spektakularnim koncertom Ana Rucner oduševila mnogobrojne posjetitelje.

Fashion report

Balerina Edina Pličanić, prvakinja baleta zagrebačkog HNK graciozno je prošetala u proljetnim modelima hrvatskog modnog brenda TARA fashion.

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.

Exit mobile version