Događanja

Transparentna ljepota

Besplatno na izložbu prekrasnih staklenih predmeta iz hrvatskih muzeja

Izložba ‘Transparenta ljepota’ organizirana je povodom ulaska Republike Hrvatske u Europsku Uniju. U ovom, iznimno velikom projektu sudjeluju gotovo svi hrvatski muzeji, a glavni organizatori su Arheološki muzej u Zagrebu, Muzej Mimara i Muzej za umjetnost i obrt, gdje će predmeti biti izloženi.

Cilj izložbe je predstaviti ljepotu stakla i različite vrste staklenih predmeta koji se čuvaju u zbirkama hrvatskih muzeja. Posjetitelji će s jednom ulaznicom moći ući u sva tri muzeja i time obuhvatiti staklenu produkciju od pretpovijesti do današnjih dana. Razdoblja od 2. tisućljeća pr. Kr. do 14. st. bit će predstavljena u Arheološkom muzeju, od 15. do 19. st. u Muzeju za umjetnost i obrt, a suvremena umjetnost u Muzeju Mimara.

U Arheološkom muzeju u Zagrebu posjetitelji će moći vidjeti 180 predmeta iz čak šesnaest muzeja iz različitih dijelova Hrvatske, i to kroz četiri kronološke cjeline. U prvoj od njih bit će predmeti iz starog vijeka, u drugoj oni iz vremena antike, u trećoj oni iz srednjeg vijeka, i u posljednjoj predmeti islamske umjetnosti.

Sami predmeti većinom potječu s prostora Hrvatske, ali ima i onih koji su u naše muzeje na različite načine stigli iz Italije, Srbije, pa čak i Grčke, Egipta i Sirije. Između ostalog, posjetitelji će moći vidjeti najstariji stakleni predmet iz Hrvatske, stakleni nakit, različite vrste posuda, vrčeva, boca, čaša i urni, te pehare i mošejske svjetiljke.

Izložba traje do 13. listopada, 2013.,a svakako iskoristite besplatna stručna vodstva četvrtkom u 18 sati i subotom u 15 sati.  Ove nedjelje, 7. srpnja, prve u mjesecu srpnju ulaz na izložbu u sva tri muzeja je besplatan kao i prvih nedjelja u kolovozu i rujnu. Stoga ovaj vikend ne propustite vidjeti kakvu sve transparentnu ljepotu skriva hrvatska baština.

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Otkaži odgovor

Ne propustite

Putovanja

Hrvatska nudi fantastična odredišta za one koji traže zimski odmor, a iz popisa najpopularnijih destinacija među domaćim i inozemnim putnicima možemo vidjeti da njezina...

Zanimljivosti

Smješten uz Jarunsko jezero, Chic Bar&More zrači toplinom i ugodom i neizbježno privlači prolaznike na Jarunu.

Zanimljivosti

Od 29. studenoga do 7. siječnja, najpoznatija i najljepša šetnica okružena visokim, gordim platanama, ugostit će ugostitelje i male obrtnike, koji će tom prelijepom...

Zanimljivosti

U suradnji sa SelectBox poklon paketima letjeli smo iznad metropole. Novi partner osim Zagreba pruža letove diljem Lijepe naše, tako da požuri i pokloni...

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.

Exit mobile version