Savjeti stručnjaka

Ulje čajevca njeguje kožu i kosu

Ulje čajevca australski su Aboridžini koristili za liječenje brojnih oboljenja, od prehlada i rana do akni pa čak i hripavca tj. magarećeg kašlja.

Ulje čajevca australski su Aboridžini koristili za liječenje brojnih oboljenja, od prehlada i rana do akni pa čak i hripavca tj. magarećeg kašlja. Glas o ovom čudesnom drvetu izvan granica Australije pronio je moreplovac James Cook.

Radi se o drvetu odnosno grmu čije lišće izgleda poput iglica, a nalikuje čempresu. Popularno ulje čajevca dobiva se iz spomenutog drveta.

Svoju je primjenu ulje čajevca našlo i u aromaterapiji. Kad se listovi zdrobe oni ispuštaju esencijalna ulja različitih količina i sastavnica. Ulje je toliko moćno da ga se može razrijediti puno puta. Bez obzira na to, ono će i dalje zadržati svoju učinkovitost.

Iako su prednosti ulja čajevca višestruke, kad je riječ o tretmanima ljepote otkrivena je njegova učinkovitost u njezi kože i kose.

Ulje čajevca i njega kože

Ljekovita tekućina je pokazala odlične rezultate u tretiranju akni, čireva, atletskog stopala, žuljeva, opeklina, uboda insekata, masne kože, osipa, mrlja, bradavica i rana. Ulje čajevca možete koristiti za saniranje sunčevih opeklina, pelenskog osipa, infekcija nožnih noktiju i neugodnog mirisa nogu.

Oni s osjetljivom kožom trebaju biti oprezni kada ga koriste: ako je ulje loše kvalitete ili nije pravilno pohranjeno, može izazvati iritaciju kože.

Kada ga nanosite na kožu, razrijedite ga s maslinovim ili bademovim uljem. Ulje čajevca nije predviđeno za oralnu upotrebu.

Ulje čajevca i njega kose

Dodajte nekoliko kapi ulja čajevca šamponiranju kako biste sanirali probleme poput uporne prhuti, svrbeži tjemena te spriječili pojavu ušiju glave. Ulje umasirajte, ostavite 5-7 minuta, a zatim isperite.

Ostale prednosti ulja čajevca

Ulje čajevca liječi brojne medicinske probleme. Izvrstan je za ublažavanja problema sa sinusima; utapkajte kap ulja u područje oko nosa – inhaliranje će pročistiti blokirane sinuse.

Dodajte nekoliko kapi u parnu kupku ili osvježivač zraka – udisanje nudi sjajno olakšanje za upornu prehladu i kašalj. Otkriveno je kako redovita upotreba ulja čajevca učinkovito liječi astmu, bronhitis, kašalj, sinusitis pa čak i tuberkulozu.

Ulje čajevca je odličan dezinficijens. Učinkovit je u liječenju infekcija genitalno-urinarnog trakta poput vaginitisa, cistitisa i pruitisa. Ljekovita svojstva ulja se ponašaju poput imunostimulatora, pripremajući tijelo za borbu s infekcijama.

Koristi li se ulje čajevca protiv plijesni? U 500 ml vode potrebno je dodati 10 ml ulja čajevca, te uliti u raspršivač. Potrebno je poprskati sve površine na kojima se plijesan pojavljuje, ostaviti pola sata, a zatim očistiti spužvicom i toplom vodom.

Ako imate problema s moljcima, natopite jastučić od tkanine s nekoliko kapi ulja čajevca i stavite u ormar.

Ipak, budite na oprezu. Iako ulje čajevca ne izaziva nuspojave, neke osobe mogu biti osjetljive na njega.

www.ordinacija.hr

Ne propustite

Darivanje

Vjerujemo kako će MOMMY kolekcija olakšati izbor kozmetičkih proizvoda svim budućim majkama i dojiljama koje traže učinkovite, ali sigurne i neškodljive proizvode, provjerenih prirodnih...

Savjeti stručnjaka

Sindrom policističnih jajnika ili skraćeno PCOS (engl. policystic ovary syndrome) čest je zdravstveni poremećaj u žena reproduktivne dobi.

Darivanje

Trideset godina nakon što je prvi put objavljena, knjiga ˝Muškarci su s Marsa, žene su s Venere˝ostala je najutjecajniji i najprodavaniji priručnik za veze.

Savjeti stručnjaka

Termogeni učinak hrane sličan je učinku koji na tijelo ima fizička aktivnost.

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.

Exit mobile version