Događanja

Ulysses postavio Cabaret Brecht

Do 6. kolovoza igra na Malom Brijunu.
Od 22. srpnja, Kazalište Ulysses na Tvrđavi Minor na Malom Brijunu izvodi "Cabaret Brecht – Zadrživi uspon Artura Uija" u režiji Lenke Udovički. Riječ je o gangsterskom komadu o korupciji, kriminalu, cvjetači i vlasti koja će se na toj lokaciji moći pogledati do 6. kolovoza.



"Zadrživi uspon Artura Uija" Brecht je napisao s neskrivenim didaktičnim ciljem – pružiti američkoj publici jasnu uzročno-posljedičnu analizu tada recentnih događaja u Njemačkoj i upozoriti na činjenicu da je Hitler, ta monstruozna pojava pred kojom je zanijemio cijeli svijet i još se dugo pitao kako li je to samo moguće, doživio jednostavan, progresivan i sasvim zadrživi rast. To mu je omogućio kapitalizam te psihološki mehanizmi naroda suočenog s ugroženom egistencijom i isprva sitne koruptivne metode akumulacije moći koje zanemaruju svijest o dugoročnoj odgovornosti.

No današnje čitanje komada nudi neobičan obrat. Što je u Brechtovo vrijeme bila alegorija, pojednostavljena gotovo groteskna slika zajedničke avanture mafije i vlasti u pohodu na moć i profit, danas djeluje neobično stvarno. Likovi podignuti na razinu karikature izgovaraju doslovne citate iz današnjih novina.



Glazbu, koju u predstavi uživo izvodi Petrojvic Blastin Company, skladao je Nigel Osborne, kostime je osmislila Bjanka Adžić Ursulov, scenografiju Deni Šesnić, a koreografiju Staša Zurovac. Uz Ozrena Grabarića, koji tumači glavnu ulogu, u predstavi igraju Mladen Vasary, Mislav Čavajda, Goran Bogdan, Maja Posavec, Damir Šaban, Dražen Šivak, Damir Poljičak, Jure Ivanušič, Zoran Pribičević, Igor Kovač i Filip Detelić.


You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Otkaži odgovor

Ne propustite

Kultura

Sinoć je u zagrebačkom kazalištu Vidra održana svečana premijera predstave 'Čudo', u produkciji kazališta Moruzgva.

Kultura

Kazalište Moruzgva održalo je u petak 2. rujna u Magmi (Satiričko kazalište Kerempuh) press konferenciju o završetku provedbe projekta „Novo normalno“ vrijednog 499.216,26 kuna.

Događanja

Jedan od najboljih filmova svih vremena u kojem se isprepleće po mnogima najljepša, ali i najtužnija ljubavna priča je 'Titanic'.

Zanimljivosti

Kazalište Moruzgva održalo je u ponedjeljak 10. siječnja na Sceni Vidra press konferenciju o provedbi projekta „Novo normalno“ vrijednog 499.216,26 kuna

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.

Exit mobile version