Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Gastronomija

Uživanje u probranim delicijama

Glavni cilj trećeg festivala vina i kulinarstva bio je promoviranje kulture stola i pijenja vina.

Budući da se ovaj međunarodni festival održavao uoči božićnih i novogodišnjih blagdana (28. i 29. studenog), na određeni način bio je dobra uvertira za blagdansko raspoloženje koje je pred vratima.

U hotelu The Regent Esplanade okupilo se više od 200 izlagača, proizvođača i trgovaca koji su nudili vrhunska vina, kulene, rakije, sireve, maslinova ulja, slatke delicije i druge proizvode iz Hrvatske i svijeta. Ljubitelji dobre kapljice imali su prilike kušati više od 800 različitih vina iz svih regija Hrvatske, Europe, pa i svijeta. A zajednički cilj svih okupljenih je bio podizanje kulture stola i pijenja vina.

Brojni znatiželjnici su hodajući od štanda do štanda kušali rakiju viljamovku, morlak od višnje maraske, paštete od medvjeda, jelena i vepra koje su novitet na našem tržištu. Gužva je bila i oko štanda obitelji Filipec zbog njihova bermeta, aperitiva na bazi vina, ali i muštarde, vrste senfa od gorušice i pekmeza od grožđa. Mnogi su se pogostili i sa samoborskom salamom, spravljenom preko sto godina starom receptu, kao i baranjskim kulenom, špekom itd.

Pjenušac sa 24- karatnim zlatom

Nepcima su bila neodoljiva slovenska vina Verus, istarska Dajla, zatim nagrađeno vrhunsko Šember vino chardonnay, kao i pjenušci Radgonske gorice. I to ne samo zlatna i srebrna penina, nego i pjenušac sa 24- karatnim zlatom koji košta oko 25 eura. 
Željni istinskog gastronomskog užitka usredotočili su se na hranu koju su pripremali poznati hrvatski restorani poput Starog Puntijara čija je kuharica spremila jelena u črnoj juhi i tortu Zrinski, knedle od jabuka i sarmice u slatkom zelju. Jela su napravljena prema prvoj kuharici tiskanoj na hrvatskom jeziku- „Nova zajedno složena zagrebačka kuharska knjiga“, te kuharici čakovečkog dvora u vrijeme grofa Nikole Zrinskog unesene u biblioteku Zrinski 1662. godine.

Kuhar Jeffrey James Vella iz The Regenta je prezentirao rižoto od buče i dimsija, te toplu i tekuću čokoladnu tortu, dok je kuhar iz San Rocca iz Brtonigle oduševio sa svinjskim flamom u korici od pistacija i čokoladnim poljupcem i semnifreddom od tartufa.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ne propustite

Budi fit

Možemo li pravilnom prehranom utjecati na starenje?

Budi fit

Ubrzajte metabolizam i uklonite nadutost...

Savjeti stručnjaka

Dok je uživanje u hrani i čaši vina sigurno dio te tradicije, ne može se poreći da je blagdansko prejedanje postalo važan dio iste...

Zanimljivosti

Jedan od najvažnijih faktora koji će oduševiti ili razočarati vaše goste, upravo je prezentacija hrane. 

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.