Obitelj

VIDEO: Strip Ozzy Ozon na internetu

Jesu li i  niske temperature posljedica globalnog zatopljenja? Odgovor je moguć i u stripu.
Edukativni strip Ozzy Ozon objavilo je na svojim internetskim stranicama Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja (MZOPU).

Izradila ga je uprava Programa Ujedinjenih naroda za okoliš – UNEP (United Nations Environment Programme), a kroz lik simpatičnog Ozzyja strip govori o posljedicama globalnog zatopljenja. Na stranicama Ministarstva je u pdf formatu, pod linkom publikacije.

– Strip je tiskan u 20 tisuća primjeraka. Ministarstvo ga je dostavilo na adrese osnovnih škola i svih eko-škola u Hrvatskoj te je poslan elektroničkom poštom javim medijima,- izjavila je Kata Gojević glasnogovornica Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja.

Savjeti o jednostavnim aktivnostima koje ovise o svakome od nas, a mogu pridonijeti očuvanju okoliša, sprječavanju negativnih trendova kao što su globalno zatopljenje i oštećenju ozonskog sloja mogu se pronaći u stripu.

U stripu se ističe važnost odvajanja korisnog otpada već u svom domu, te sadnje stabala jer ona apsorbiraju CO2. Jeste li znali da zamjenom običnih žarulja sa štednima se isto štedi energija? Uz to smanjuje se i emisija CO2.

VIDEO

Crtani film Ozzy Ozone (na engleskoj jeziku)



Isto tako upozorava se na poseban oprez prilikom kupnje hladnjaka i rashladnih uređenja i apelira na odabir onih koji su najmanje štetni po okoliš.

– Strip upozorava na sve načine kojima je moguće uštedjeti energiju a time smanjiti emisiju CO2. Tiskanje stripa samo je jedna u nizu aktivnosti koje je poduzelo Ministarstvo u cilju informiranja javnosti o važnosti zaštite ozonskom omotača. Aktivno je uključeno u obuku servisera rashladnih uređaja. Ministarstvo je tiskalo i vodič za carinske službenike koji bi trebao pomoći da se ne dopusti uvoz zakonom zabranjenih tvari štetnih po ozonski omotač i slično,- istakla je Gojević.

Za sada se na stranicama MZOPU-a mogu pronaći dva stripa, “Ozzy Ozon branitelj našeg planeta“ i „Ozzy Ozon leti visoko!“. Publikacija je na 16 stranica i može se reproducirati besplatno, u cijelosti ili djelomično, u obrazovne ili neprofitne svrhe.

– Nemamo podatak o tome koliko je ljudi „skinulo“ strip, ali internet stranice Ministarstva posjećuje oko 100.000 posjetitelja mjesečno te stoga vjerujemo da se veliki broj građana preko Internetske stranice upoznao sa sadržajem stripa, – objasnila je glasnogovornica Gojević.

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Otkaži odgovor

Ne propustite

Zanimljivosti

Zahvaljujući inovativnom partnerstvu između održivog modnog brenda Krie Designa i projekta Provir, ribarske mreže postale su naš saveznik u borbi protiv zagađenja mora i...

Putovanja

Industrija putovanja se promijenila. Sve više razmišljamo o svom utjecaju na okoliš i kako zapravo možemo putovati održivije.

Savjeti i preporuke

Sunce ima mnogo pozitivnih strana - utječe na dobro raspoloženje, na proizvodnju vitamina D, bolju cirkulaciju i povećanje proizvodnje melanina, no nije poželjno pretjerano...

Drama Queen

Kada smo "u pravu", ne možemo rasti.

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.

Exit mobile version