Događanja

Vječnost traje kratko

”Veliki Gatsby” obavezna je literatura američkih tinejdžera.
Zagrebačko kazalište mladih nudi uprizorenje velikog romana još većeg američkog pisca s početka 20. stoljeća Francisa Scotta Fitzgeralda "Veliki Gatsby".

Priča prije svega govori o ljubavnim mukama Jaya Gatsbyja koji se nakon izbivanja u ratu u koji je otišao kao siromah, vrati ekstravagantno bogat. Za njega je međutim jedini cilj osvojiti srce Daisy – svoje ljubavi uz mladosti nesretno udanu za grubijana i nevjernog supruga Toma Buchanana.

Fitzgerald priču smješta u okruženje "ludih dvadesetih" u vrijeme prohibicije, razvoja kriminala te procvata dekadencije, ambicioznosti, bogatstva, glamura, dokolice pripadnika visokog društva i bijede nižih slojeva.

Odlična glazba Arsena Dedića

Gatsby svojevoljno ulazi u taj svijet pun iskrenih nadanja. No, ubrzo se jaz između idealnih ciljeva i praktičnih metoda pokazuje nepremostiv i Gatsby ispada apsurdni naivac kao produkt kombinacije svijeta u kojem živi i svojih djela.

Doba obilježenom glazbom, plesom i mjuziklima Genea Kellyja, Freda Asteira i ostalih velikana ne bi bilo moguće dočarati bez kvalitetne glazbe. Za to je ovaj put bio zadužen veliki Arsen Dedić.

– Radujem se što predstava ide već treću sezonu, a još više me raduje što u publici redovito viđam pretežno ljude ispod 30 godina što je pomalo neobično s obzirom da se radi o klasičnom komadu, za She.hr rekao je popularni Arsen.

Pjesma iz predstave uskoro na ploči

Jedan od naših najvećih glazbenika poznat je po mnogim projektima i nebrojeno mnogo pjesama, no najčešće se na zna da je vrlo aktivan u pisanju glazbe za kazalište. Tako je u zadnjih pet godina napisao glazbu za čak 16 predstava.

– Možda mi je za ovu predstavu bilo najdraže pisati jer se svakom izvedbom glazba izvodi uživo, pa sam imao priliku surađivati s pet izvanrednih glazbenika koji ne samo da sviraju tijekom predstave, već i u toku pauze odlaze u foaje i zabavljaju publiku, kazao je Arsen, čovjek koji piše osim za naša kazališta i za ona u Düsseldorfu, Salzburgu i Skopju.

Naslovni song u predstavi ”Vječnost traje kratko” pjeva Gabi Novak i zasad ju je mogu čuti samo unutar predstave no ubrzo će se i to promijeniti.

– Uskoro izdajem svoju antologiju na četiri cd ploče i tamo će se uz presjek mojeg cjeloživotnog rada moći čuti po prvi put snimljen i ovaj kazališni song, najavio je za She.hr Arsen Dedić.

Glavne uloge Nataši Dorčič i Filipu Nola

Priča o Gatsbyju je ispričana mnogo puta, ali uvijek iznova privlači čitatelje, gledatelje i redatelje. Domaću kazališnu verziju uprizorio je Ivica Buljan.

Gatsby je Filip Nola, a njegovu ljubljenu Daisy za domaće daske utjelovila je Nataša Dorčić.


You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Otkaži odgovor

Ne propustite

Kultura

Sinoć je u zagrebačkom kazalištu Vidra održana svečana premijera predstave 'Čudo', u produkciji kazališta Moruzgva.

Kultura

Kazalište Moruzgva održalo je u petak 2. rujna u Magmi (Satiričko kazalište Kerempuh) press konferenciju o završetku provedbe projekta „Novo normalno“ vrijednog 499.216,26 kuna.

Događanja

Jedan od najboljih filmova svih vremena u kojem se isprepleće po mnogima najljepša, ali i najtužnija ljubavna priča je 'Titanic'.

Zanimljivosti

Kazalište Moruzgva održalo je u ponedjeljak 10. siječnja na Sceni Vidra press konferenciju o provedbi projekta „Novo normalno“ vrijednog 499.216,26 kuna

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.

Exit mobile version