Gastronomija

Voće osvježava i pomlađuje

Voće i povrće najbolji su saveznici u borbi protiv proljetnog umora.
Redovito konzumiranje svježeg voća i povrća izvući će Vas iz zimske uspavanosti, vratiti Vam snagu i dobro raspoloženje te ujedno koristiti brojnim zdravstvenim poteškoćama koje imate ili želite preventivno djelovati na njih.

Koža i kosa također će Vam biti zahvalni na vitaminskoj kuri koja će im vratiti sjaj nakon dugog perioda suhog zraka i zagrijanih prostorija.
Voće je najbolje konzumirati sirovo, dok kod povrća koje se ne konzumira sirovo vrijedi pravilo da ga je najbolje kratko prokuhati na pari kako bi izgubilo što manje vrijednih tvari.

Znate li da jagode jačaju spolnu želju, a kruške sadrže vitamin B koji stvara hormon sreće?

Jabuka

Jabuka je zbog velikog broja vitamina koje sadrži najbolji prirodni saveznik za podmlađivanje.

Samo u kori, koju je šteta odbaciti, sadrži iznimno vrijedne nezasićene masne kiseline, željezo i magnezij. Zato je konzumirajte bez guljenja, jedino dobro operite i po mogućnosti grizite. Desni će Vam biti itekako zahvalne.

Već s dvije jabuke dnevno regulirat ćete pa čak i smanjiti razinu kolesterola i masnoća u krvi te pozitivno utjecati na povišen krvni tlak.

Bogatstvo vitamina i ostalih vrijednih tvari pomoći će Vam i u jačanju imuniteta, srca i krvotoka, slabih vena i zubnog mesa te stabilizirati šećer.

Po svojoj vrijednosti jabuka je kraljica među voćem. Kod su dostupne brojne sorte.

Odaberite onu koja Vam najviše odgovara (slađe, reskije, tanje ili deblje kore, prhkije ili sočnije) i uživajte znajući da činite dobro sebi i svome zdravlju.

Limun

Limun je zbog obilja C vitamina koji sadrži prava vitaminska bomba koja organizam čini otpornijim i snažnijim.

Pomoći će Vam ojačati imunitet i potaknuti rast stanica. Isto tako, limun djeluje vitalizirajuće, jača krvne žile i dobar je za vezivna tkiva. Učestalijom konzumacijom primijetit ćete i pozitivne promjene na kosi i noktima te biti ugodno iznenađeni podmlađenim izgledom.

Zato neka limunada spravljena od svježeg limuna bez ili sa što manje šećera bude Vaš svakodnevni napitak, koji će Vam pomoći i pri regulaciji tjelesne težine.

Trešnja

Trešnje također obiluju C vitaminom.

Saveznik su u borbi protiv starenja, sprečavaju paradentozu i pozitivno utječu na reumatske tegobe i bol u kostima.

Iznimno su dobre i kod kura mršavljenja jer vežu štetne tvari i na taj način pomažu tijelu da ih se oslobodi.

Jedite svježe ubrane trešnje jer stajanjem gube vitamine i minerale.

Jagoda

Jagode se ubrajaju u porodicu ruža. Bogate su kalijem, karotenom i C vitaminom. Ono što je posebno značajno u odnosu na ostalo voće, bogate su manganom koji potiče libido tj. spolnu želju. Uz to, odstranjuju otrove iz crijeva, ublažuju probavne smetnje, jačaju kosti, kožu i kosu.

O vrijednosti jagoda najbolje govori podatak da se čak i njeno korijenje koristi u farmakologiji.

Kruška

Kruške nemaju tako veliku količinu vitamina pa ih treba konzumirati prije faze prevelike zrelosti. No, odlične su za popravljanje krvne slike, otklanjanje probavnih smetnji i otrovnih tvari iz organizma.

Iznimno su bogate folnom kiselinom i B vitaminom potrebnim za izgradnju hormona sreće.

I ne zaboravite, preporuku koja se odnosi na svako voće. Držite li ga na hladnome duže će sačuvati svježinu.

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Otkaži odgovor

Ne propustite

Brinimo jedna o drugoj

Akne, suha koža i kosa, lomljivi nokti pa čak i stanja poput ekcema, dijelom su rezultat genetike, a dijelom neadekvatne prehrane.

Savjeti stručnjaka

Kompulzivno prejedanje je težak, potencijalno životno ugrožavajući, ali i izlječiv poremećaj prehrane.

Seks

Postoji niz stvari koje mnogi ljudi čine svakodnevno, a da uopće nisu svjesni da time, između ostaloga, uništavaju strast i smanjuju vlastitu želju za...

Budi fit

Možemo li pravilnom prehranom utjecati na starenje?

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.

Exit mobile version