Duh i tijelo

Volite čokoladu? Ne volite zimu? Je li to baš tako?

Možda se ovaj primjer poput zašto volim čokoladu čini nevažnim ali i najmanja sitnica čini svaki trenutak u vašem životu ugodnim ili neugodnim.

Ono što volite ili ne volite često se uzima zdravo za gotovo jer to je dio vaše osobnosti i to tako oduvijek. Je li to baš tako?

Možda se ovaj primjer poput zašto volim čokoladu čini nevažnim ali i najmanja sitnica čini svaki trenutak u vašem životu ugodnim ili neugodnim. Zato je važno zapitati se i jednostavnu stvar poput zašto ja volim ili ne volim čokoladu. Čokoladu možda volite jer ju je netko u obitelji ili okruženju volio. Možda vas je baka kada ste došli iz škole dočekala s čokoladom. Osjećaj ljubavi prema baki, bakinu nježnost i pažnju na podsvjesnoj razini povezali ste s čokoladom. Danas kada se osjećate usamljeno automatski ćete posegnuti za čokoladom. Ili je baka možda vikala da ćete pokvariti zube slatkišima pa ste taj osjećaj neugode povezali s čokoladom i sada ju ne volite.

Auto-pilot upravlja

Podsvjesni osjećaj zbog kojeg ćete vrlo brzo i automatski posegnuti za čokoladom nije konstruktivan ako naprimjer želite smršavjeti ili se zdravo hraniti. Sasvim je u redu uživati u čokoladi ali ako je to kao u ovom primjeru mehanizam kojim ublažavate osjećaj usamljenosti taj automatski obrazac drži vas u začaranom krugu u kojem kile ne idu dole, pa se osjećate neugodno i usamljeno i ponovo ćete posegnuti za čokoladom da se utješite i tako ukrug.

Važnost okidača

Osjećaj koji vam stvara zadovoljstvo ili usamljenost, ugodu ili neugodu događa se na osnovu konekcije koju vaša podsvijest stvori između neke stvari, situacije ili osobe i naziva se okidač. Okidači su posvuda i mogu biti bilo što poput boje, mirisa, glazbe, riječi, vašeg ureda i bezbroj drugih stvari i situacija. Sve što volite ili ne volite ima svoj okidač i on usmjerava vašu podsvijest. Podsvijest usmjerava pažnju a vaša pažnja usmjerava svjesni um da vidi život i svijet u kojem živite na način na koji ih vidite. U ovom primjeru koji sam koristila čini se da ne možete smršavjeti ili se zdravo hraniti.

Što je mapa svijeta?

Ono što vidite i čujete, sve što osjećate i vjerujete određuje vaša mapa svijeta. A vašu mapu svijeta određuje odgoj i okruženje u kojem ste odrastali. Tako je sa svime što vaša mapa svijeta sadržava bilo da je to karijera, partnerski odnos, obitelj ili vaši prijatelji. Ono što ste odmalena gledali, doživljavali i osjećali vaša podsvijest povezala je s određenim stanjem ugode ili neugode, ljubavi, usamljenosti, veselja ili straha i stvorila okidač.

Podsvijest poznaje samo sadašnji trenutak

Problem nastaje jer podsvijest ne zna za vrijeme i ne zna dali vi imate 5 ili 37 godina jer njoj je uvijek sada. Ako ste se naprimjer s 5 godina osjećali usamljeni i napušteni jer su vaši roditelji puno radili, podsvijest vas je tada kada ste bili mali morala nekako zaštiti pa je mogla reći ja ne trebam nikoga i bolje mi je samom i zbog toga će vas štititi na isti način i s 37 godina. Ako podsvjesno vjerujete da ne trebate nikoga i bolje vam je kad ste sami najčešće će se događati sljedeće – vi ćete svjesno željeti imati kvalitetne odnose ali će u vašem životu biti ljudi koji će vas uvijek napuštati ili će biti zauzeti jer vaša podsvijest vjeruje da je bolje kad ste sami.

Sve što podsvijest vjeruje uvijek će realizirati jer to je princip po kojem funkcionira i tako je sa svime što želite ostvariti u životu. Ako svoje ciljeve niste realizirali vaša podsvijest ne vjeruje u njih.

Kvalitetna mapa svijeta

Kako bi vaša mapa svijeta izgledala kako vi želite i kako bi naprimjer ostvarili odnos kakav zaista želite prvo trebate znati što ona sadržava. I ako u životu imate stvari koje ne želite potrebno je prepoznati obrasce ponašanja i okidače na osnovu kojih se događaju ili ponavljaju određene situacije.

Prepoznavanje nekonstruktivnih obrazaca koji vam danas više ne služe omogućava da naučite vašu podsvijest kako danas možete živjeti drugačije. Dok to ne učinite u mnogim situacijama živite na autopilotu i podsvijest upravlja većinom vašeg života na osnovu obrazaca koja su formirana uglavnom u djetinjstvu. Tada ostajete u začaranom krugu ponavljajući obrasce kojima ne možete ostvariti svoje ciljeve. Svijest o tome što je i kada uzrokovalo da se vi osjetite u ovom slučaju ostavljeno i povrijeđeno otvara vam mogućnost izbora. Tada birate vi a ne autopilot i možete sa zadovoljstvom jesti čokoladu iako je prije niste voljeli, možete smršavjeti, ostvariti odnos koji priželjkujete ili promaknuće kojem težite.

Vaša mapa svijeta određuje vaš život i zato dođite u poziciju u kojoj ste vi ti koji birate što se nalazi u vašoj mapi svijeta. Jedan od efikasnijih načina preuređivanja vaše mape svijeta je coaching. Javite se i kreirajte autentičnu mapu svijeta kojom možete svjesno upravljati.

 

Ne možete koristiti staru mapu za istraživanje novog svijeta.

You can’t use an old map to explore a new world.

Albert Einstein

 

Autorica teksta je Ivana Song, stručnjakinja za razvoj osobnih i sistemskih potencijala i osnivačica Mind JuMp programa za razvoj osobnih potencijala širenjem svijesti. mindjump.co

Ne propustite

Duh i tijelo

Ja volim svoj život i zapravo ne želim drugačiji?!

Duh i tijelo

Zamislite nekoga koga volite najviše na svijetu.

Duh i tijelo

Volim vjerovati u najljepše u ljudima. Toliko je prekrasnih stvari proizašlo iz ljubavi prema životu.

Duh i tijelo

Pamtim priču s jedne edukacije i rado je se sjetim  jer odlično dočarava koji su razlozi mnogih obrazaca ponašanja.

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.

Exit mobile version