Pinca je starinski, uskršnji, tradicionalni kolač. S obzirom da Uskrs samo što nije, odlučila sam se napraviti ga i to u mini verziji, odnosno nekoliko malih zasebnih pinci. Radila sam ih po ovom receptu, a koji sam malo izmijenila i doradila.
Potrebno:
1 kg glatkog brašna
80 g šećera
1 vanillin šećer
1 kocka svježeg kvasca
1/2 žličice soli
5 jaja
150 ml jogurta
180 ml suhih grožđica
rum
120 ml šećera u prahu
1/4 žličice arome vanilije
1 žlica mlijeka
ekstra djevičansko maslinovo ulje
Postupak:
Suho grožđe prelijte rumom i pustite da se namoči.
U većoj zdjeli prosijte brašno, dodajte prstohvat soli i dignutu kocku svježeg kvasca. Dodajte šećer, vanilin šećer, maslinovo ulje, jogurt i četiri žumanjka. Sve dobro izradite i umijesite jednolično tijesto. Nakon 15-tak minuta dodajte procijeđeno suho grožđe i umijesite ga u tijesto. Zdjelu prekrijte kuhinjskom prozirnom folijom i ostavite u hladnjaku da odstoji 10-ak sati.
Odstajalo dignuto tijesto premijesite i premijestite na pobrašnjen stolnjak ili radnu plohu, oblikujte ga u valjak debljine 4 cm, pa tijesto izrezujte nožem te rukama i brašnom oblikujte okruglice. Slažite ih u namašćen i papirom obložen lim (najbolje onaj od pećnice), ali tako da ostavite razmak između okruglica, jer će tijekom pečenja još narasti. Zatim oštrim nožem vrh svake okruglice zarežite u križ, prekrijte krpom i ostavite još 30-ak minuta da se diže. Za to vrijeme zagrijte pećnicu na 180 C.
Mini pince pecite 30-ak minuta, s time da ih nakon 15 min. premažete razmućenim jajem. Pečene pince premažite glazurom od šećera u prahu, arome vanilije i mlijeka.
Da bismo pružili najbolje iskustvo, koristimo tehnologije poput kolačića za čuvanje i/ili pristup informacijama o uređaju. Suglasnost s ovim tehnologijama će nam omogućiti da obrađujemo podatke kao što su ponašanje pri pregledavanju ili jedinstveni ID-ovi na ovoj web stranici. Nepristanak ili povlačenje suglasnosti može negativno utjecati na određene karakteristike i funkcije.
You must be logged in to post a comment Login