Knjige i glazba

Za bolji zvuk MP3 playera

Kvalitetna oprema i pametno rukovanje ključni su za puni zvuk najdražih pjesama
MP3 format danas je najrašireniji oblik čuvanja i slušanja glazbenih datoteka. Zbog mogućnosti kompresije, veličina pojedinih datoteka može se znatno smanjiti pa se tako na samo jedan MP3 player može pohraniti između 500 i 40.000 pjesama.

Rezultat "muzičke dijete" nije samo ušteda prostora već i problem nešto lošijeg zvuka koji je previše ravan, kreštav ili naprosto dosadan. Naime, proces kompresije odstranjuje sve zvukove koje ljudsko uho ne čuje, iako se bez visokih i niskih tonova na kraju čujno gubi kvaliteta.

Osim kompresije, na kvalitetu zvuka utječu i slušalice pa se diskografske kuće često žale da ljubitelji glazbe danas zapravo više ne čuju pravi zvuk kojeg glazbenici snime u studiju.

Pomoću nekoliko jednostavnih savjeta moguće je iz MP3 playera izvući puni zvuk i tako zadržati cjelokupnu ljepotu pjesme i njen utjecaj na raspoloženje:

  • Kompresija glazbenih datoteka trebala bi zadržati "datarate" od najmanje 256 kbt/s. Što je navedeni iznos niži, to se više informacija prilikom kompresije gubi i zvuk postaje plići.
  • Iako sve slušalice izgledaju slično, postoje velike razlike u njihovoj kvaliteti. One koje se dobivaju u paketu s MP3 playerom najčešće su vrlo loše, a prilikom kupnje vrijedi pravilo da se kvaliteta zrcali u cijeni proizvoda.
  • Equalizer malo tko ručno podešava, a kvaliteta zvuka različitih žanrova ovisi upravo o tim temeljnim postavkama. Klasična glazba traži visoke tonove, hip-hop niske, dok kod popa treba istaknuti tonove na srednjoj razini.
  • Prilikom spajanja MP3 uređaja na kućne zvučnike za bolji zvuk je potrebno koristiti digitalni a ne analogni način spajanja. Zvučnici pritom ne bi smjeli biti postavljeni uza zid niti na podu.

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Otkaži odgovor

Ne propustite

Dobar posao

Trebamo se zapitati, zašto je Einstein gotovo svakodnevno svirao violinu, zašto kirurzi tijekom operacija slušaju Mozarta, zašto je Papa Benedict svirao Bacha na klaviru,...

Duh i tijelo

Korisni savjeti kako preživjeti napete dane.

Zanimljivosti

Novi singl poznate glumice, pjevačice i favoritkinje showa "Ples sa zvijezdama".

Zanimljivosti

TP Vision predstavlja nove verzije svojih Philips Fidelio premium ANC slušalica za postavljanje preko uha i vrhunske TWS bežične ANC slušalice lansiranjem novog modela...

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.

Exit mobile version