Salate, prilozi, juhe, variva pa čak i pizze…sve su to jela koja su lako izvediva sa super kvinojom, a sada upoznate palačinke od ove odlične žitarice.
Bila je jedna od dviju osnovnih prehrambenih namirnica u carstvu Inka. Ne sadrži gluten što ju čini izvrsnom namirnicom za sve koji boluju od celijakije. Među njezine brojne blagotvorne učinke na zdravlje ubraja se i prevencija bolesti krvožilnog sustava i dijabetesa. Osim što je zdrava, ona je i vrlo ukusna. Dobro se slaže s različitim namirnicama, a paše u brojnim kulinarskim kombinacijama.
Da, to je kvinoja (Chenopodium quinoa), pseudožitarica koja nas očarava iz dana u dan odnosno iz obroka u obrok. Srodna je cikli i špinatu. Njezino lišće ima vrijednost zelenog lisnatog povrća pa se može jesti kao, primjerice, blitva.
Jedna šalica kuhane kvinoje ima 222 kalorije i 4 g masti, 39 g ugljikohidrata i 5 g vlakana. Kvinoja se za razliku od drugih žitarica smatra proteinskom namirnicom jer kao meso, riba i soja sadrži sve aminokiseline koje tijelo ne može samo proizvesti u pravim omjerima.
Salate, prilozi, juhe, variva pa čak i pizze…sve su to jela koja su lako izvediva sa super kvinojom, a sada upoznate palačinke do ove odlične žitarice.
Potrebni sastojci:
1 šalice (2,5 dl) kvinoje
2 žličice praška za pecivo
Malo himalajske soli
Maslinovo ulje
Priprema:
Kvinoju prelijte vodom i ostavite da odstoji barem 8 sati, procijedite je, dodajte vodu, sol, prašak za pecivo pa smiksajte u blenderu. Palačinke pecite na jako zagrijanoj tavi na malo maslinova ulja. Tople nadjenite i odmah poslužite.
Ove palačinke su neutralnog okusa pa ih predlažemo puniti slanim nadjevima no ako sastojcima dodate malo šećera dobit ćete super slasticu.
Da bismo pružili najbolje iskustvo, koristimo tehnologije poput kolačića za čuvanje i/ili pristup informacijama o uređaju. Suglasnost s ovim tehnologijama će nam omogućiti da obrađujemo podatke kao što su ponašanje pri pregledavanju ili jedinstveni ID-ovi na ovoj web stranici. Nepristanak ili povlačenje suglasnosti može negativno utjecati na određene karakteristike i funkcije.