Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Kućni ljubimci

Zašto je dobro imati psa?

Znate li da su u par zadnjih godina, znanstvenici različitim istraživanjima otkrili kako je i zašto dobro imati psa?

Onaj tko ima psa, znat će o čemu pričamo! Nema ništa ljepše od dolaska doma i veselog mahanja repićem! Za vas, kojima nije poznat taj osjećaj, donosimo kratki pregled znanstveno dokazanih činjenica. Čisto da znate kako ne pričamo bedastoće.

Znate li da su u par zadnjih godina, znanstvenici različitim istraživanjima otkrili kako je i zašto dobro imati psa?

Psi nas uče odanosti

Psi su evoluirali od vukova koji žive u čoporima i razvijaju snažnu povezanost s ostalim članovima. Psi na svoje vlasnike gledaju kao na članove čopora i s njima se blisko vežu kao što bi sa svojim “braćom i sestrama iz čopora”.

Uz pse smo društveniji

Logičan zaključak, budući da vlasnici pasa češće izlaze u šetnje, susreću druge ljude i razgovaraju s njima bili oni vlasnici pasa ili ne.

Psi poboljšavaju naše zdravstveno stanje

Studija objavljena prošle godine u časopisu National Academy of Sciences pokazala je da djeca rođena u kućanstvima sa psom imaju manji rizik obolijevanja od astme ili alergija. Zahvaljujući psima, kojima je dopušten izlazak i ulazak u kuću, djeca razvijaju izmijenjenu zajednicu mikroba koji štite od alergena.

Znanstvenici sa sveučilišta u Michiganu ustvrdili su da 60 posto vlasnika pasa koji svoje ljubimce izvode u redovite šetnje time ispunjavaju kriterije za umjerenu tjelovježbu. Uz to, stariji koji šetaju svoje pse u fizički su boljoj formi od svojih vršnjaka koji se šeću sami, pokazala je studija objavljena u časopisu Journal of Psychosocial Nursing and Mental Health Services.

kućni ljubimci

Psi spašavaju živote

Psi mogu pomoći ljudima kao svojevrsni sustav ranog upozoravanja pacijenata koji pate od napadaja, primjerice epileptičnih. Uvježbani psi mogu osjetiti dolazak napadaja 15 minuta prije nego što se dogodi. Počinju tada lajati i time upozoravaju pacijenta da sjedne i ne ozlijedi se pri padu.

Psi daju smisao

U studiji objavljenoj u časopisu Journal of Social Psychology zaključeno je da su starije osobe koje imaju psa zadovoljnije svojim socijalnim, fizičkim i emotivnim stanjem od onih koji ih nemaju.

Sudionici jedne druge studije koji su nabavili psa, deset mjeseci poslije imali su općenito više samopoštovanja, bolju tjelesnu aktivnost i manje se bojali kriminala.

Psi usrećuju

Jednostavan kontakt očima sa svojim ljubimcem otpušta oksitocin, hormon dobrog raspoloženja. U studiji kojom se mjerila razina oksitocina među dvjema skupinama vlasnika pasa, skupini kojoj je rečeno da ne gledaju svoje pse ravno u oči izmjerena je manja razina oksitocina od one kojoj je dopušten kontakt očima. U drugoj je studiji utvrđeno da su vlasnici pasa u prosjeku manje depresivni, manje se osjećaju usamljenima, imaju više samopoštovanja, sretniji su i manje pod stresom”. U časopisu Society & Animals objavljena je studija u kojoj su autori pitali vlasnike pasa i one koji to nisu da zabilježe koliko se puta smiju u danu. Da! Vlasnici pasa se smiju češće!

Izvor: Hina

Pročitajte još

Kućni ljubimci

Prema novoj studiji objavljenoj u Animal Cognition, neki psi, oni koji mogu naučiti ime svojih igračaka, naginju glavu kada čuju da im vlasnici traže igračku.

Horoskop

Studeni kao posljednji jesenji mjesec donosi mirnu energiju, šansu za pozitivnu transformaciju i sreću, a evo koji dani se mogu smatrati moćnim i najsretnijim! 

Kućni ljubimci

Magbellis je novi, neodoljivi brend na hrvatskom tržištu posvećen dodacima za vaše najbolje prijatelje – pse! Inspiriran vjernim i nestašnim mješancem Jackyjem, Magbellis proizvodi...

Duh i tijelo

Znamo li prepoznati osjećaj sreće?

Advertisement