Zašto se debljamo nakon 40-e?

zašto se debljamo

Jeste li znali da sve, od hormonalne neravnoteže, nezadovoljstva i tuge, nedostatka vitamina u organizmu, pa čak i lijekova koje koristimo, može biti uzrok nakupljanja viška kilograma nakon 40-e godine života i u zreloj dobi? Upoznajte nekoliko najčešćih razloga nakupljanja kilograma nakon 40-e i jednostavna rješenja kako zadržati vitkost te mladenačku energiju i u godinama koje dolaze.

Nezadovoljstvo i osjećaj praznine

Gubitak energije i libida te sve vidljiviji znakovi starenja poput dubokih bora i gubitka čvrstoće kože, samo su neki od razloga zašto sve više žena nakon 40-e osjeća nezadovoljstvo svojim životom. Odrasla djeca napuštaju roditeljski dom, zbog čega mnoge majke osjećaju prazninu i tugu, a i češće dolazi do nezadovoljstva u braku, pa i razvoda.

Dokazano je da nezadovoljne i nesretne žene, dobivaju na težini znatno brže od sretnih i zadovoljnih. Naime, one konzumiraju više masne i kalorične hrane te šećera, drugim riječima ”tješe se hranom”. Uz to često izbjegavaju fizičku aktivnost, što još pojačava simptome depresije i pogoduje debljanju.

Rješenje: Koliko god zvuči otrcano, fizička aktivnost povećava razine endorfina, a time i naše samopouzdanje i zadovoljstvo, čini nas sretnijima, a pozitivno utječe i na naše tijelo. Također, odvojite vrijeme za druženje s dragim ljudima, pronađite užitak u stvarima koje ste oduvijek željele isprobati i posvetite se sebi. Nezadovoljstvo će nestati u trenu!

Konzumacija raznih lijekova

Ulaskom u menopauzu, susrećemo se s raznim manjim ili većim zdravstvenim poteškoćama za koje nam suvremena medicina propisuje lijekove, a koji često uzrokuju dobitak na kilaži. Hormonske tablete koje žene često koriste u predmenopauzi i menopauzi, beta-blokatori za srčane probleme ili lijekovi za artritis, svi mogu utjecati na povećanje kilograma. Njihove najčešće nuspojave su povećanje apetita ili usporavanje metabolizma, a oba faktora pogoduju gomilanju kilograma.

Rješenje: Posavjetujte se s liječnikom ukoliko primjetite povećanje kilograma paralelno s konzumacijom određenog lijeka. Za svaki lijek u pravilu postoji i alternativni lijek ili način liječenja koji bi mogao pomoći kod zdravstvene poteškoće, a pritom ne uzrokovati dodatno nakupljanje kilograma.

zašto se debljamo

Usporavanje probave

S godinama dolazi do usporavanja rada probavnog trakta, a time i do smanjene funkcije metabolizma koja uzrokuje gomilanje masnih naslaga i prekomjernu tjelesnu težinu. Nažalost, s 40 i 50 godina više ne sagorjevamo jednako kalorija kao kada smo imale 20, stoga je neophodno prilagoditi unos kalorija i potaknuti metabolizam.

Rješenje: Za ubrzanje usporenog metabolizma novo i učinkovito rješenje jest zelena kava, dokazano djelotvorna i kao sredstvo za mršavljenje i detoksikaciju tijela, ali i kao antioksidant u borbi protiv starenja.

Manjak vitamina i minerala

S godinama se smanjuje proizvodnja vitamina D te apsorpcija minerala poput magnezija ili željeza, uslijed čega dolazi do smanjenja razine energije organizma, imuniteta te usporavanja metabolizma stanica, zbog čega se mnoge žene osjećaju preiscrpljeno za tjelovježbu. Uz to kada smo umorni i iscrpljeni, tijelo prirodno traži stimulanse poput kofeina, šećera i jednostavnih ugljikohidrata koji dodatno uzrokuju gomilanje masnih naslaga.

Rješenje: Uravnotežena i prilagođena prehrana, s obiljem vitamina i minerala koji će vratiti energiju tijelu (voće, povrće, bjelančevine).

Problemi sa zglobovima

Vrlo čest problem kod žena u poznijim godinama su zglobovi i teška pokretljivost, uslijed koje su mnoge žene primorane odustati od redovite tjelovježbe i općenito sportskih aktivnosti, što često uzrokuje povećanje tjelesne težine.

Rješenje: Redovito plivanje – savršena tjelovježba koja oblikuje tijelo, sprječava nakupljanje viška kilograma, a ujedno štedi zglobove.

Skinite nakupljene kilograme brže i učinkovitije

Najučinkovitije rješenje za ubrzanje metabolizma i skidanje suvišnih kilograma nalazi se u kombinaciji ekstrakta zelene kave i L-karnitina. Spring green coffee & L-carnitine dodatak prehrani sadrži optimalne koncentracije ekstrakta zelene kave te L-karnitina koji djeluju na brže i učinkovitije mršavljenje, smanjenje apetita te sagorijevanje masnoća. Ekstrakt sjemenki lana poboljšava probavu, omega 3 masne kiseline štite srce i krvne žile, biotin čuva ljepotu kose i kože, a krom snižava razinu kolesterola.

Sve veći broj stručnjaka za smanjenje masnih naslaga preporuča i CLA ili konjugiranu linolnu kiselinu. Spring CLA dodatak prehrani sadrži optimalne količine konjugirane linolne kiseline koja sprječava taloženje masnih naslaga na mjestima na kojima je njihovo nakupljanje najizraženije (trbuh, struk, bokovi…) te omogućava brže i učinkovitije topljenje već postojećih masnih naslaga. Ekstrakt sjemenki lana poboljšava probavu, visoke koncentracije omega 3 masnih kiselina štite srce i krvne žile, a krom snižava razinu kolesterola.

zašto se debljamo

 

OSVOJITE NAGRADU

Spring vam poklanja 3 poklon paketa od kojih svaki sadrži jednu kutiju Spring green coffee & L-carnitine te jednu Spring CLA.

Želite li osvojiti nagradu pošaljite nam mail s točnim odgovorom na [email protected] s naslovom SPRING te navedite sljedeće podatke: ime i prezime, korisničko ime na She.hr-u, broj mobitela i svoju punu adresu.

Koja tri sastojka Spring kolekcije pomažu u vašoj borbi s kilogramima?

Vaše prijave primamo do 30. listopada 2014., nakon čega ćemo unutar ovog članka objaviti ime dobitnika.

Dobitnice su Greta Pavić, Branislava Bertić i Martina Ivetić. Čestitamo!