Zdrave ljetne bobice

Ljeto je doba kada imamo prilike uživati u raznovrsnom bobičastom voću. U proljeće počinje sezona jagoda, dok nas ljeti mame maline, kupine, ribiz i borovnice. Sitne i ukusne bobice šarenih boja bogate su antioksidansima i vlaknima, a savršena su zamjena za slatkiše jer ne sadrže umjetne šećere, sladila i boje.

Bobičasto voće sadrži najveću količinu vlakana koja dulje zadržavaju osjećaj sitosti te je odličan izbor za one koji paze na liniju. Ljetne bobice imaju mnoge zdravstvene prednosti.

Maline

Elagična kiselina koja se nalazi u malinama učinkovit je antioksidans koji sprječava oštećenje stanica što uzrokuje degenerativne bolesti.

Maline su dobre za zdravlje očiju i sprječavaju nastanak makularne degeneracije koja se javlja kod starijih ljudi.

Kupine

Fenolna kiselina u kupinama je jak antioksidans koji ima i antikancerogeni učinak. Osim fenolne kiseline, u kupinama se nalaze antocijanin, elagična kiselina i vitamini A i C.

Borovnice

Od bilo kojeg svježeg voća, borovnice sadrže najveću količinu antioksidansa, kao što su antocijanin, vitamin C, A i E, B kompleks, bakar (koji je dobar za imunitet i ima antibakterijski učinak), selen, cink, željezo (poboljšava imunitet) i fitokemikalije.

Ribizl

Ribizle nikako ne biste smjeli zaobići zbog obilja C vitamina, a sadržavaju i B1 i B2 vitamin kao i željezo, fosfor i natrij, pa se preporučuju svima koji pate od kroničnog umora i iscrpljenosti.