Boja mrkve ukazuje da je bogata beta karotenom, nakon čega slijede vitamin K, vitamin C, vitamin E, vitamin B1, B2, B3, B6, folna kiselina, fosfor, kalij, mangan i molibden.
Boja mrkve ukazuje da je bogata beta karotenom, nakon čega slijede vitamin K, vitamin C, vitamin E, vitamin B1, B2, B3, B6, folna kiselina, fosfor, kalij, mangan i molibden. Također obiluje vrijednim antioksidansima – karotenoidima, hidroksinamičnim kiselinama i antocijaninima.
Metabolički prethodnik vitamina A, beta karoten, opravdano je dobio ime po mrkvi (lat. Carota), jer ona sadrži 407 posto njegove dnevne preporučene doze. Beta karoten jača imunitet, štiti od infekcija i raka.
Beta karoten je poželjan u prehrani oboljelih od raka (naročito pluća, želuca, jednjaka, tankog crijeva, grlića maternice i same maternice), jer ga oni, prema istraživanjima, imaju za trećinu manje od normalne razine.
Adekvatna dnevna doza beta karotena kod pušača značajno smanjuje izglede za dobivanje raka pluća i emfizema.
Znate već da bazu Healthy Fitness jelovnika čine zdravi smoothie napitci, lagani deserti te ručkovi i večere koji se uklapaju u svačiji dnevni ritam. A mi smo u hotelu ARCOTEL Allegra s Marijem Valentićem baš probali ovaj kolač od mrkve.
Sastojci (za 4 osobe):
Muscovado smeđi šećer
1 vanilin šećer
70 g ribane mrkve
3 jaja
1 dcl ulja
Korica od dvije naranče
1 čajna žličica praška za pecivo
90 g integralnog brašna
Prstohvat muškatnog orašćića
2 dcl sojinog mlijeka
1,5 dcl sojinog vrhnja
350 g stevije
Priprema:
Svi sastojci osim sojinog mlijeka i sojinog vrhnja zajedno se izmiješaju. Staviti u kalup i peći na 180 stupnjeva 20 min. Kad se biskvit ohladi namočiti ga u sojinom mlijeku. U sojino vrhnje dodati steviju i preliti preko cijelog kolača.
Da bismo pružili najbolje iskustvo, koristimo tehnologije poput kolačića za čuvanje i/ili pristup informacijama o uređaju. Suglasnost s ovim tehnologijama će nam omogućiti da obrađujemo podatke kao što su ponašanje pri pregledavanju ili jedinstveni ID-ovi na ovoj web stranici. Nepristanak ili povlačenje suglasnosti može negativno utjecati na određene karakteristike i funkcije.