Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Duh i tijelo

Zdravlje prema noktima

Izgled noktiju može ukazati na ozbiljne zdravstvene probleme

Zdravi nokti odlikuju se ružičastom bojom i glatkom površinom, a male bijele točkice,kvržice ili udubljenja ne biste nikako trebali zanemariti jer mogu upućivati na probleme s jetrom, plućima pa čak i srcem.U slučaju vrlo blijedih noktiju trebali biste svakako otići na pregled krvi jer mogu biti posljedica anemije tj. nedostatka crvenih krvnih zrnaca (hemoglobina) pa čak i pothranjenosti, plućne bolesti i problema sa srcem.

Nokti izrazito bijele boje mogu upućivati na zarazu hepatitisom ili neku drugu bolest povezanu s radom jetre.

Najčešći uzročnik žutih noktiju su gljivične infekcije, a u nekim slučajevima pojava žutila povezana je s bolestima štitnjače, pluća i dijabetesa. Do žutila može dovesti i crveni lak. Kako? Naime, ovaj lak sadrži više kemikalija od ostalih, a one često reagiraju s keratinom, proteinom u noktima te ih čine žutima. A tu je i pušenje, navika koja mnogima predstavlja ritual, no tih 'slatkih' 10 minuta nikotina i katrana dovodi do mijenjanja boje noktiju.U slučaju nedostatka kisika ili upale pluća tj. pneumonije vaši nokti poprimit će plavičastu boju. No prvo protrljate ruke kako ne biste digli paniku bez razloga jer plavi nokti mogu biti rezultat pothlađenosti.

U slučaju izbrazdanih noktiju imate opravdan razlog za sumnju na psorijazu i upalni artritis ili u najmanju ruku nedostatak A, C ili B 12 vitamina.

Poremećaj hormona štitnjače može uzrokovati nokte sklone lomljenju i listanju, a lupus – autoimuna bolest u kojoj imuni sistem postaje hiperaktivan i napada normalno, zdravo tkivo, može se odražavati crvenilom tkiva koje okružuje nokte.

U slučaju crnih linija duž vaših noktiju potrebno je što prije potražiti pomoć liječnika jer mogu biti znak melanom, jednog od najtežih oblika tumora kože.

I za kraj – grizenje noktiju, koje mnogi ubrajaju tek u jednu od loših navika no nisu niti svjesni da može biti povezana s tjeskobom i opsesivno – kompulzivnim poremećajem.Nokti često idu ruku pod ruku s nekom od bolesti, no nisu jedini pokazatelj poremećaja u organizmu. U svakom slučaju, potrebno je pratiti i ozbiljno shvatiti znakove koje šalju.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Pročitajte još

Duh i tijelo

Eterična ulja, te ugodne supstance koje se mogu fino raspršiti, udahnuti ili nanijeti na kožu, jednostavan su, ali vrlo učinkovit, način borbe protiv zimskog...

Savjeti stručnjaka

Svi koji imaju neke bolesti bi se prije uzimanja CBD ulja TREBALI konzultirati sa svojim liječnikom te tako spriječiti moguće nuspojave.

Budi fit

Trčanje je idealan kardio trening, koji ojačava mišiće i djeluje na poboljšanje općeg fizičkog stanja i psihičkog stanja.

Zdravstveni karton

Očima bilježimo sve slike koje kasnije pretvaramo u uspomene.

Advertisement