Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Duh i tijelo

Zen za 60 sekundi

Je li samo jedna minuta dovoljna za smirenje duše i tijela?

Meditacija ima puno dokazanih dobrobiti – jača imunitet, olakšava bol i smanjuje razinu stresa. Ali tko ima vremena za sav taj zen? Navodno svi mi.

Prakticirajući ovu meditaciju od jedne minute na pravom ste putu ka smirenju tijela i bistrini uma. Isto tako ova kratka vježba može biti uvod u dužu meditaciju.

  • Sjednite ravnih leđa s nogama na podu ili prekriženim podignutim nogama (turski sjed) i polako udahnite tako da zategnete sve mišiće na vašem tijelu, od vrhova prstiju do glave.
  • Zadržite dah i zategnutost barem pet sekundi.
  • Počinjajući s vašom glavom, opuštajte mišiće dok izdišete.
  • Završite ‘smirujući udah’ odnosno izdah s ‘Ahhhh’ i nježno se osmjehujući
  • Napravite pet normalnih udisaja i izdisaja te ih budite u potpunosti svjesni.
  • Završite s još jednim ‘smirujućim udahom i izdahom’.

 

meditacija Dovesti se u stanje zena za manje vremena, no što se ‘podiže’ vaše računalo čini se gotovo savršeno, no je li moguće? Svaki put kad možete uzeti pauzu, disati, razmišljati i učiniti nešto promišljeno, radite veliku stvar za sebe.

Brzo disanje

Dok ‘brzo disanje’ može biti od velike pomoći, duže seanse prava su meditacija koja se ako želite prave mjerljive dobrobiti. Studije na tu temu definitivno i isključivo pokazuju duže, tradicionalne meditacije, dok su nejasni podaci što točno dugoročno mogu poboljšati meditacije od jedne minute.

Našem tijelu potrebno je neko vrijeme kako bi se smirilo i kako bi došli do duboke veze s vašim dahom i dušom. Ljude bi ipak trebalo poticati da izdvoje barem deset minuta u danu za meditaciju, jer prve dvije do tri minute tek smirujemo tijelo, pokušavajući umiriti naše disanje i um.

Stoga ako imate minutu, ne oklijevajte već meditirajte. Kratko ‘punjenje baterija’ je bolje nego nikakvo, a mini-meditacije mogu vam biti dobra priprema za duže seanse.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Duh i tijelo

Kako ne bismo uvijek bili previše ozbiljni, donosimo sarkastične zen misli koje će vam poboljšati život – i nasmijati vas.

Duh i tijelo

Meditacija se pokazala kao izvrstan alat za smirivanje nemirnog dječjeg uma.

She Book Club

Jedan od najprodavanijih self-help klasika „As a Man Thinketh“ autora Jamesa Allena konačno je stigao u naše knjižare.

Budi fit

Nakon napornog radnog dana navečer si poklonite besplatan paket opuštanja.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.