Gastronomija

Znate li da nas meso čini sretnima? Evo zašto

Malo što pruža bolji osjećaj od praznih tanjura i zadovoljnih lica sitih gostiju, no to nije jedino zašto nas meso – čini sretnima.

Mnogi će reći da ih meso uveseljava zbog okusa, mirisa i brojnih kombinacija koje pruža, ali i zbog toga što u mesnim delicijama uživaju s obitelji i prijateljima, a uspomene nastale oko roštilja su nezaboravne. Isto tako, svaka je majka i baka sretna kad čuje rečenicu “Mogu li dobiti još” ili “Obavezno mi moraš dati recept za ovo”. Malo što pruža bolji osjećaj od praznih tanjura i zadovoljnih lica sitih gostiju, no to nije jedino zašto nas meso – čini sretnima.

Mesne delicije često su nam comfort food

Dobar burger, sendvič s omiljenim komadom mesa, pohana piletina… sve to može biti comfort food jednako kao i ukusna, topla juha. Takva hrana je usko povezana s pozitivnim emocijama i sjećanjima na obiteljske roštilje ili posebne prigode koje su uključivale meso. Konzumiranje upravo nje može izazvati osjećaj topline, zadovoljstva i sreće.

Meso je, uz jaja, najveći izvor proteina

Konzumacijom mesa u tijelo unosimo željezo, magnezij, cink, selen, niacin, riboflavin te vitamine B kompleksa koji pomažu tijelu da hranu pretvori u energiju. Ali i mnoštvo proteina, bez kojih organizam ne funkcionira. Preporučeni dnevni unos proteina je 0,8 – 1,0 g/kg na dan, ovisno o tjelesnoj masi, dobi te razini fizičke aktivnosti. A 8 grama proteina pronaći ćete, primjerice, u jednoj pečenoj kobasici. Nema na čemu!

To nam je u prirodi

Naši preci su se hranili mesom kako bi preživjeli, a naš organizam je prilagođen za probavu i iskorištavanje hranjivih tvari iz mesa. Kada jedemo meso, naš organizam dobiva visokokvalitetne proteine, željezo, vitamin B12 i druge nutrijente koji su ključni za održavanje zdravlja. Ovi nutrijenti podržavaju rad mozga i živčanog sustava, što može doprinijeti osjećaju sreće.

Miris i okus mesa su jedinstveni

Meso je bogatog okusa i teksture koja može pružiti zadovoljstvo dok jedemo. Ovaj senzorni užitak može imati pozitivan utjecaj na naše emocije i raspoloženje. No, nikako ne smijemo zanemariti miris. Dok pržite slaninu, jeste li se ikada pitali zašto miriše tako dobro? Prema istraživanju Andyja Brunninga, učitelja kemije koje je napravio 2014. Godine, razlog je u 150 organskih spojeva koje slanina sadrži, a pečenjem se oslobađaju i rezultiraju mirisom kojem malo tko može odoljeti.

Možete li vi?

Ne propustite

Trudnoća

Potreba za željezom eksponencijalno raste tijekom trudnoće, a vrhunac doseže u trećem tromjesečju kada ne možete unijeti toliko željeza samo iz hrane bogate željezom!

Duh i tijelo

Oni koji su počeli pisati dnevnik zahvalnosti tvrde da usredotočenost na ono na čemu smo zahvalni pomaže prekinuti začarani krug negativnih misli.

Suncokreti na oblacima

Uvijek mi bude zanimljivo kako se po tim ženskim kavama često uzme jedna od neprisutnih prijateljica u usta.

Savjeti stručnjaka

Jedna prosječna četkica za zube može sadržavati preko 10 milijuna bakterija.

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.

Exit mobile version